Utrecht stopt met fossiele reclame. Meer­derheid stemt voor PvdD-initi­a­tief­voorstel


24 december 2021

Gemeente Utrecht gaat fossiele reclame weren uit het straatbeeld. De gemeenteraad nam een initiatiefvoorstel van PvdD-fractievoorzitter Maarten van Heuven hiertoe vandaag aan. Dit betekent dat reclames voor fossiele brandstoffen en aanverwante producten en diensten niet meer getoond worden in reclamevitrines, bij bushokjes, en op rotondes, lichtmasten en steigerdoeken. “Reclame zet aan tot consumptie en door fossiele reclame niet meer te tonen zet Utrecht stappen tegen klimaatverandering. We beschermen de gezondheid van inwoners tegen gevolgen van klimaatverandering en luchtvervuiling”, aldus Van Heuven.

Middels reclame beogen bedrijven hun producten te slijten aan een groot publiek. En door hun uitingen voor producten op basis van fossiele brandstoffen zetten bedrijven uit de olie-, gas- en kolensector aan tot afname van producten en diensten met uitstoot van CO2 en fijnstof. Gebruik van deze producten leidt tot opwarming van de aarde en voor verslechtering van de luchtkwaliteit. Dit heeft weer negatieve gevolgen voor de volksgezondheid. Utrecht trekt nu een streep en weert reclame-uitingen voor fossiele brandstoffen, vliegvakanties en vliegtickets, grijze stroom- en gascontracten, en voer- of vaartuigen met een fossiele of hybride brandstofmotor en reizen met voer- en vaartuigen met een fossiele of hybride brandstofmotor.

Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mag reclame beperkt worden als het een groter, collectief belang schaadt, in dit geval is dat de volksgezondheid. Van Heuven: “In Nederland hebben we reclames van onder meer tabak, alcohol en geneesmiddelen aan banden gelegd. Utrecht voegt zich bij gemeentes als Amsterdam en Den Haag die stappen zetten tegen fossiele reclame in de openbare ruimte. Dit sluit aan bij een brede maatschappelijke beweging die is ontstaan tegen de macht van en vooral vervuiling door fossiele industrie. Ik ben echt heel blij dat fossiele reclame verdwijnt uit het Utrechtse straatbeeld en dat de raad deze stap tegen extra klimaatopwarming zet!”

Het tonen van reclame-uitingen in het Utrechtse straatbeeld verloopt in Utrecht grotendeels via contracten met exploitanten. Enkele van deze contracten lopen tot 2032. Door het aannemen van het initiatiefvoorstel gaat het college nu in gesprek met de reclame-exploitanten om bij hen een beroep te doen om fossiele reclame niet meer te tonen. Verantwoordelijk wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) gaf aan bereid te zijn om dit beroep op de exploitanten daadwerkelijk te doen. In nieuwe contracten en aanbestedingen wordt het verbod op fossiele reclame vanaf nu een criterium. “Het kost wellicht enige tijd voordat alle uitingen van fossiele reclame daadwerkelijk uit het straatbeeld verdwenen zijn. Maar het is duidelijk dat de Utrechtse raad deze reclames niet meer wil, en het initiatief ligt nu bij exploitanten en bedrijven om deze reclames niet meer in te plannen. En hopelijk volgen ook andere gemeentes alsook het Rijk bij het weren van fossiele reclame”, zegt Maarten van Heuven.

Voor het voorstel van de Partij voor de Dieren stemden verder ook GroenLinks, Student & Starter, SP, PvdA, ChristenUnie en Denk. Partijen die tegenstemden, waren D66, VVD, CDA, Stadsbelang Utrecht en PVV.

Gerelateerd nieuws

Maarten van Heuven officieel lijsttrekker Partij voor de Dieren Utrecht

PvdD-fractievoorzitter en raadslid Maarten van Heuven is vandaag tijdens het 33e partijcongres van de Partij voor de Dieren o...

Lees verder

PvdD doet mee aan gemeenteraadsverkiezingen Utrecht

Anne Sasbrink (37) is raadslid voor de Partij voor de Dieren gemeente Utrecht en verkiesbaar bij de komende gemeenteraadsverk...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief