Utrecht voert in 2020 Ja-Ja sticker voor recla­me­drukwerk in dankzij PvdD


6 september 2018

Het is zover: Utrecht voert, in navolging van Amsterdam, per 1 januari 2020 een Ja-Ja sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk in. Deze toezegging kwam vandaag na inspanningen van de Partij voor de Dieren om reclamedrukwerk in Utrecht terug te dringen.

Bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2016 vroeg de Partij voor de Dieren, met steun van GroenLinks en de ChristenUnie, om invoering van dit milieuvriendelijker systeem. De motie werd door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen en na het verzoek van de PvdD, GL en CU om een plan van aanpak door het college met onder meer het verwachte milieueffect, het verwachte economische effect en de mogelijke wijze van introductie, maar ook de juridische gevolgen, kreeg de PvdD vandaag te horen dat haar inspanningen beloond worden.

De Ja-Ja sticker zorgt ervoor dat mensen geen ongevraagde reclamepost krijgen, tenzij ze er zelf om vragen. De sticker zorgt voor een omkering van het huidige systeem met de Nee-Ja en de Nee-Nee sticker. PvdD-raadslid Eva van Esch: “Hiermee komt er een einde aan de verspilling veroorzaakt door het huidige systeem. Het scheelt niet alleen veel papier, maar ook vervuilende inkt, brandstof voor het verspreiden van de folders en de energie die nodig is voor de afvalverwerking. Huishoudens krijgen nu gemiddeld 33 ongevraagde folders per week. Dat is 34 kilo papier per huishouden per jaar! We zijn dus erg blij dat deze verspilling dankzij onze motie door het college van B&W aangepakt wordt!”

Gerelateerd nieuws

Door inspanningen PvdD geen subsidies meer voor gebruik roofvogels en uilen bij culturele evenementen

Naar aanleiding van mondelinge vragen van Partij voor de Dieren Utrecht beloofde het college van B&W dat zij geen subsidies m...

Lees verder

Dankzij Partij voor de Dieren: Utrechtse dierenverblijven en natuurgebieden vuurwerkvrij

Dankzij herhaaldelijke pleidooien van de Partij voor de Dieren worden dierenverblijven en natuurgebieden in Utrecht voor onbe...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief