Maak bezwaar tegen paar­den­races op de Maliebaan, stuur een mail!


5 juli 2022

UPDATE: de paardenraces zijn inmiddels voorbij en dit waren ook de laatste ooit in Utrecht, mede dankzij jullie protesten! Zie dit nieuwsbericht. De online protestactie, waar meer dan 400 mensen aan deelgenomen hebben, is nu dus afgesloten.

Op 24 september 2022 is de Diergeneeskundige Studenten Kring (DSK) van plan hun vijfjaarlijkse paardenraces te houden op de Maliebaan. De Partij voor de Dieren verzet zich al sinds haar komst in de Utrechtse gemeenteraad tegen dit dieronvriendelijke evenement. In 2017 gaf de gemeente Utrecht nog aan hier niets aan te kunnen doen, maar dit jaar neemt de gemeente een mooie stap door aan te geven dat dit evenement ook wat haar betreft niet (meer) in Utrecht thuishoort! Ze willen er daarom geen subsidie meer aan verlenen. Het is erg jammer dat de gemeente evenementen met dieren niet mag verbieden, want dat laat de landelijke wetgeving (nog!) niet toe. Het weigeren van de subsidie lijkt echter ook geen juridische grond te hebben, waardoor de kans bestaat dat de subsidie alsnog verleend moet worden. En het gaat om een bedrag van maar liefst 20.000 euro...

De Partij voor de Dieren is sowieso erg verbaasd dat studenten diergeneeskunde een dergelijk dieronvriendelijk evenement organiseren in Utrecht, ondanks dat de Dierenbescherming aangeeft dat deze paardenraces “in strijd zijn met de erkenning van de intrinsieke waarde van het dier: het geeft blijk van weinig respect en degradeert het dier tot spelobject”. De PvdD heeft DSK hier dan ook op aangesproken. Zij lijken echter niet van plan te zijn om de paardenraces te schrappen op 24 september. We hebben hier onlangs ook met steun van GroenLinks vragen over gesteld in de Utrechtse gemeenteraad. De Vegan Student Association heeft zich ook uitgesproken tegen de paardenraces.

De Partij voor de Dieren kan zich voorstellen dat er meer mensen zijn die, naast de Partij voor de Dieren, GroenLinks, de Dierenbescherming, de Vegan Student Association en ook Dier & Recht, zich willen uitspreken tegen de paardenraces. Daarom starten we een e-mailactie waar jij aan mee kunt doen. Hieronder vind je een voorbeeldbrief die je kunt sturen. LET OP! Natuurlijk kun je hier een eigen tekst aan toevoegen/van maken, maar we vragen je wel met klem om beleefd te blijven en geen dreigementen te uiten richting de Diergeneeskundige Studenten Kring. Dreigende taal helpt niemand, ook de paarden niet.

Deze actie is nu afgesloten

Voorbeeldmail:

Beste bestuursleden van DSK,

Op 24 september zijn jullie van plan om paardenraces te organiseren op de Maliebaan in Utrecht. Ik begreep dat de gemeente Utrecht hier geen subsidie voor wil verlenen, en dat de Dierenbescherming, de Vegan Student Association, Dier & Recht en anderen bezwaar hebben geuit tegen deze paardenraces, volgens de Dierenbescherming omdat “Deze paardenraces in strijd zijn met de erkenning van de intrinsieke waarde van het dier: het geeft blijk van weinig respect en degradeert het dier tot spelobject”. Ik ben het helemaal met deze bezwaren eens. Ik begrijp ook niet waarom juist júllie als diergeneeskundestudenten dergelijke dieronvriendelijke evenementen organiseren. (Toekomstig) dierenartsen zouden juist dierenwelzijn voorop moeten stellen en dieren niet moeten gebruiken voor evenementen ter vermaak van de mens.

Ik vraag jullie vriendelijk, maar dringend, de paardenraces te annuleren en jullie bezwaar in te trekken tegen het feit dat de gemeente Utrecht geen subsidie meer wil geven aan de paardenraces. In de gemeente Utrecht is gelukkig steeds minder ruimte voor dierenleed en meer ruimte voor dierenwelzijn. Ook in de maatschappij is er steeds meer aandacht voor de intrinsieke waarde en de welzijnswensen van dieren. Ondersteun deze ontwikkeling door te stoppen met deze paardenraces, en ook met jullie evenement Peerdepieten in Wolvega. De studie Diergeneeskunde zou juist voorop moeten lopen in de beweging naar een diervriendelijk Utrecht, niet achteraan.

Graag ontvang ik een reactie van jullie.

Met vriendelijke groet,

[Naam en woonplaats]

Gerelateerd nieuws

Louise de Vries en Saskia Oskam geïnstalleerd als commissieleden PvdD

Op donderdag 19 mei 2022 zijn PvdD fractiemedewerkers Louise de Vries en Saskia Oskam officieel geïnstalleerd als commissiele...

Lees verder

Stem op de Markiezeneik in Amelisweerd voor Boom van het Jaar!

Dit jaar is een Markiezeneik in het Utrechtse bos Amelisweerd genomineerd voor de Boom van het Jaar verkiezing van SBNL Natuu...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief