Op verzoek PvdD pakt wethouder Dieren­welzijn dieren in de uitverkoop aan


12 oktober 2016

De Partij voor de Dieren wil een einde aan de verkoop van dieren bij Utrechtse dierenwinkels en tuincentra. Daarom overhandigde de PvdD gisterenavond het manifest Dieren in de Uitverkoop aan wethouder Dierenwelzijn Paulus Jansen. De wethouder gaf gisteren tijdens de commissie Mens en Samenleving aan dat hij bereid is in gesprek te gaan met winkels én de Dierenbescherming over de verkoop van dieren in dierenwinkels en tuincentra.

De afgelopen tijd bezochten actieve leden van Partij voor de Dieren werkgroep Utrecht en PINK! (de jongerenorganisatie van de PvdD) vier tuincentra en tien dierenwinkels. Zij brachten onder meer in kaart om hoeveel dieren het gaat, om welke soorten, voor welke prijs en met welke adviezen deze dieren verkocht worden en hoe ze erbij zitten in de winkels. Dit resulteerde in een manifest met een aantal aanbevelingen voor de wethouder Dierenwelzijn.

PvdD-raadslid Eva van Esch: “We hebben wethouder Jansen verzocht ons te helpen bij het bereiken van een stop op de verkoop van dieren in dierenwinkels en tuincentra. Afgezien van het feit dat de Partij voor de Dieren vindt dat dieren helemaal niet verkocht moeten worden door dergelijke winkels, constateerden we onder meer ook dat dieren met het verkeerde advies verkocht worden, te weinig ruimte hebben, geen daglicht en geen nachtrust door TL-verlichting, en ook troffen we zieke dieren aan in winkels. De wethouder gaf aan ons initiatief erg goed te vinden en heeft tijdens de commissie aangegeven bereid te zijn zijn charmeoffensief richting tuincentra en dierenwinkels voort te gaan zetten*. Ook gaat hij in gesprek met de Dierenbescherming over een gezamenlijke brief naar dierenwinkels en tuincentra om hen te adviseren hoe om te gaan met de dieren die ze verkopen. De wethouder kan de verkoop helaas niet verbieden (dat is landelijk beleid), maar dit is zeker een stap in de goede richting.”

Intratuin Koningsweg stopt met verkoop konijnen en knaagdieren
*Op verzoek van de Partij voor de Dieren bracht wethouder Jansen in 2015 en 2016 een bezoek aan Intratuin Koningsweg en Tuincentrum Overvecht. Hij ging met hen in gesprek over de verkoop van dieren. Dit zorgde ervoor dat Intratuin Koningsweg stopte met de verkoop van konijnen en knaagdieren. Tuincentrum Overvecht denkt er serieus over om dit voorbeeld te volgen. Van Esch: “Intratuin en Tuincentrum Overvecht hebben beide nóg een filiaal in Utrecht. We hopen dat deze filialen zo spoedig mogelijk het voorbeeld volgen van Intratuin Koningsweg en stoppen met de verkoop van konijnen en knaagdieren. Wethouder Jansen gaf aan dat hij zeker bereid is meer winkels te bezoeken en dat zijn volgende bezoek misschien wel eens aan Intratuin Leidsche Rijn zou kunnen zijn. Dan is de volgende stap het tuincentrum in Vleuten én een aantal dierenwinkels. En dan hopen we natuurlijk dat deze winkels niet alleen stoppen met de verkoop van konijnen en knaagdieren, maar met álle dieren. Dus ook vogels, vissen, schildpadden, ringslangen en alle dieren die verder nog (incidenteel) worden verkocht.”

Het manifest Dieren in de Uitverkoop is hier te vinden (PDF).

De bijdrage van de Partij voor de Dieren over dierenwelzijn in de commissie Mens en Samenleving (over de Programmabegroting 2017) is hier te vinden.