Monde­linge vragen Maan­denlang vuur­werk­overlast


Indiendatum: 11 jan. 2024

Mondelinge vragen 1, 11 januari 2024

Op 1 november 2023 opende de Partij voor de Dieren op haar eigen website een meldpunt vuurwerkoverlast. Doel van dit meldpunt was om inzicht te krijgen in de ernst, de momenten en de verspreiding van overlast van vuurwerk in de gemeente Utrecht. Tussen 1 november 2023 en 7 januari 2024 ontvingen wij 910 klachten over vuurwerk, bijna 600 meldingen meer dan vorig jaar (en dit zonder al teveel publiciteit vooraf, dus het is het topje van de ijsberg). De meeste meldingen betreffen overlast in heel november en december: er wordt melding gedaan van harde knallen, ook van siervuurwerk, van geknal bij dierenverblijven en in parken, en het gericht gooien van vuurwerk naar mens en dier. Vuurwerkoverlast komt door de gehele gemeente voor, waarbij dit jaar Vleuten-de Meern, Pijlsweerd, Ondiep en Oog in Al eruit springen wat betreft aantallen meldingen. Op 30 december, als vuurwerk te koop is maar niet mag worden afgestoken, zijn er 138 (!) meldingen bij ons binnengekomen. Veel inwoners zijn het spuugzat dat zij en hun huisdieren in angst moeten leven, en dat wilde dieren worden opgejaagd en spullen worden vernield. De Partij voor de Dieren deelt de (geanonimiseerde) meldingen graag en heeft samen met GroenLinks en de ChristenUnie hierover de volgende vragen:

  1. In hoeverre ziet het college nieuwe informatie in de binnengekomen meldingen?
  2. Wat kan de burgemeester zeggen tegen al die mensen die boos, verdrietig en angstig zijn, voor zichzelf en voor de dieren in hun omgeving?
  3. Wij zijn geschrokken door de hoeveelheid meldingen op 30 december. Wat gaat hier ondanks de inzet van vuurwerkteams mis?
  4. In een Engelstalige reactie zegt een internationale inwoner: “I don’t feel safe living in this city”. Een aantal mensen meldde bij de Partij voor de Dieren dat jongeren expres vuurwerk gooiden naar honden en andere dieren, en ook naar mensen die de vuurwerkafstekers aanspraken op hun gedrag. In hoeverre staat het veiligheid volgens de burgemeester op het spel met de toenemende vuurwerkoverlast?
  5. Welke boodschap heeft de burgemeester voor de formerende partijen in Den Haag wat betreft een landelijk vuurwerkverbod?

Maarten van Heuven, Partij voor de Dieren
Mahaar Fattal, GroenLinks
Derk van Bergen, ChristenUnie