Commis­sie­bij­drage Sport op Maar­schal­ker­weerd-Noord


7 maart 2024

We kunnen ons aansluiten bij de waarderende woorden van verschillende partijen, wat betreft het maken van een gebiedsvariant, en vinden ook dat deze variant serieus meegenomen moet worden.

De herinrichting van Maarschalkerweerd-Noord kent veel belanghebbenden, en te weinig ruimte om iedereen te geven wat die wil. Daarin moeten we keuzes maken, waarin we alle belangen afwegen. Voorzitter, de natuur heeft ook een stem, maar er wordt niet naar geluisterd. De dieren hebben een stem, maar er wordt gekozen om hun stem als minderwaardig of irrelevant te beschouwen. Maar of we luisteren of niet, we zullen de gevolgen voelen als we niet luisteren naar wat zij te zeggen hebben.

In mijn bijdrage ga ik in op

  1. De belangenafweging
  2. De biodiversiteitswaarde van het gebied
  3. Enkele punten met betrekking tot de Moestuin
  4. De variantenstudie

Belangenafweging:

Onze fractie heeft zorgen over hoe de belangenafweging nu gemaakt wordt. De sportverenigingen worden goed vertegenwoordigd in dit debat en eerder bij de RIB, maar er zijn meer belangen om te wegen. De Partij voor de Dieren is natuurlijk niet tegen sport, we vinden dit belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van Utrechters. We vragen ons wel af of álle sporten beschikbaar moeten zijn in Utrecht, en wat daar voor de wethouder de prijs van mag zijn. Weegt de behoefte van bijvoorbeeld 200 mensen om een bepaalde sport te beoefenen op tegen de belangen van een natuurgebied, de dieren die er leven, en de voordelen die de natuur brengt voor de gemeente en diens inwoners? Graag een reactie hoe het college dit weegt.

Biodiversiteitswaarde Maarschalkerweerd:

Maarschalkerweerd is een cruciale schakel tussen de stad en Amelisweerd. Daarom is het bij de plannen voor deze locatie belangrijk de natuurwaarden in stand te houden en te vergroten. Van wat wij horen, gaat het in de plannen vaak over ‘groen’, maar nauwelijks over natuur en biodiversiteit. Kunstgras is geen natuur. Sportvelden van gras zijn geen natuur, en hebben weinig biodiversiteitwaarde. Recreatief groen, zoals parken, heeft niet dezelfde biodiversiteitwaarde als mensluwe natuur. Is de wethouder dit met ons eens?

Mijn fractie vreest dat de betekenis van “meer groen” in deze plannen vooral betekent dat er meer vierkante meters gras komen. Kan de wethouder onze zorgen wegnemen en toezeggen dat meer groen in de uitwerking ook echt meer biodiversiteit zal betekenen.

De Partij voor de Dieren wil bij de variantenstudie inzichtelijk hebben hoeveel biodiversiteitswaarde iedere variant heeft zodat de raad dit goed kan meewegen. Graag een toezegging van de wethouder. Aanvullend hierop is het belangrijk dat er in elk geval één variant wordt uitgewerkt waarin natuur de hoofdrol speelt, waarin die schakelfunctie tussen de stad en Amelisweerd wordt gewaarborgd door onder meer faunapassages, en waarin het leefgebied van dieren en planten niet wordt aangetast of verplaatst. Kan de wethouder toezeggen dat die variant deel uit zal maken van de variantenstudie?

De Moestuin draagt op veel verschillende manieren bij aan een mooiere gemeente: het is een werkplek voor vele mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, ze bieden stageplekken, brengen Utrechters dichter bij de natuur, zorgen voor lokale voedselvoorziening en natuureducatie.

De Moestuin

    In plaats van krimpen, zoals alle varianten die nu voorliggen, zou de uitbreiding naar 5 hectare juist prioriteit moeten hebben. Dan kunnen namelijk 3x zoveel gezinnen zelfoogsten, en komen er 25 tot 30 sociale werkplekken bij. De uitbreiding waar ze al 20 jaar op wachten is dus van grote meerwaarde, maar toch wordt daar geen prioriteit voor gesteld door het college. Hoe reflecteert de wethouder hierop, en kan die toezeggen dat er gekeken wordt naar een oplossing, zodat de Moestuin er juist ruimte bij krijgt?

      Wat de Moestuin ook écht nodig heeft, is het behoud van het rode gebouw. Dit gebouw wordt in de gemeentelijke variant gesloopt, terwijl het nog in prima staat is en van belang is voor de Moestuin. Kan de wethouder toezeggen dat in geen enkele variant meer sprake zal zijn van de sloop van het rode gebouw?

        Ook lijkt er geschoven te worden in het gebied van de Moestuin, maar de natuur is niet maakbaar. De Moestuin heeft moeite en tijd gestopt in het biologisch maken van de grond, en is onderdeel geworden van natuur en biodiversiteit in het gebied. Dat kan je misschien op een maquette verplaatsen, maar in de natuur werkt dat niet zo. Kan de wethouder toezeggen om de locatie van de Moestuin niet te wijzigen?

          De Moestuin werkt al zo’n 20 jaar in dit gebied, en is een bron van kennis op het gebied van biodiversiteit. Dat is belangrijke en waardevolle informatie voor de herinrichting van een gebied. Kan de wethouder toezeggen om de kennis van de Moestuin mee te nemen in de variantenstudie?

          In de RIB gaf de Moestuin aan dat ze voelen te moeten vechten voor hun bestaan. En gezien de grote maatschappelijke waarde van deze plek vinden wij het treurig en onacceptabel dat de gemeente zo met hen omgaat. Wat vindt de wethouder hier zelf van?

          In 2004 maakten de Moestuin en de gemeente een schriftelijke afspraak over het kunnen uitbreiden van 3 naar 5 hectare. Los van of de gemeente juridisch gezien goed gehandeld heeft, heeft onze fractie er moeite mee dat zo’n afspraak ineens van tafel is. De Moestuin zegt op hun laatste brief nooit een inhoudelijke reactie te hebben gehad en wacht al een paar maanden op een juridische uitspraak. Kan de wethouder toelichten wat de stand van zaken is, en toezeggen ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid is voor de Moestuin? En hoe kan het dat het college de afspraak met de Moestuin wenst te schenden?

          Varianten

          Als laatste, voorzitter, vindt de Partij voor de Dieren het zeer vreemd dat er wordt gesproken van een variantenstudie waarin zes scenario’s uitgewerkt worden, maar dat de gemeente al een favoriet scenario heeft gekozen. Dan kunnen we als raad toch de zes varianten niet eerlijk tegen elkaar afwegen? Graag een toezegging van de wethouder dat de zes scenario’s in gelijke mate worden uitgewerkt zodat de raad straks goed in staat is de afweging ertussen te maken.

          Interessant voor jou

          Raadsbijdrage afrondende besluitvorming demonstratierecht

          Lees verder

          Commissiebijdrage Raadsvoorstel Beleidsnota Wmo ‘Samen leven, samen zorgen’

          Lees verder

          Help mee aan een betere wereld

              Word lid Doneer