Commis­sie­bij­drage Mobi­liteit, Groen en Openbare Ruimte Jaar­stukken 2023


20 juni 2024

Allereerst: fijn dat er nu geen 6.000 euro per jaar meer gaat naar het Diergeneeskunde Outdoor Event, dat ieder jaar wedstrijden met paarden organiseert. Er treedt zelfs een ruiter op die stierengevechten imiteert met een houten stier! Hoe ongepast. Diergeneeskunde stopt nu hopelijk met de paardenwedstrijden.

Aantal vierkante meters groen per inwoner

Dan over het achterlopen van het aantal vierkante meters groen per inwoner. Het college maakt zich er te makkelijk vanaf door te verwijzen naar de snellere groei van het aantal huishoudens. De onbalans tussen groei van groen en huishoudens had het college kunnen en moeten zien aankomen. Net als dat de bomenbalans pas na afloop van bouwprojecten bijgewerkt wordt: dat betekent óók dat de bomen van bouwprojecten van vorig jaar nu op de balans komen te staan, dus juist omdat dit altijd op deze wijze in de bomenboekhouding verwerkt wordt zou het niet zoveel verschil moeten maken. Is de wethouder zelf ook ontevreden over het achterblijven van de groei van groen?

De Partij voor de Dieren heeft dit vaak aangekaart en dit deed de Rekenkamer ook met hun kritische rapport. We maken ons zorgen dat de verhouding groen-steen alleen maar schever gaat lopen met de bezuinigingen die eraan komen. Het college zegt in het Duurzaamheidsverslag dat het scherp zal moeten zijn op de koers, maar hoe ziet het college dit voor zich als het de komende jaren alleen maar moeilijker wordt om Utrecht flink te vergroenen?

Dieren in de knel

We zien dat het aantal ritten van de Dierenambulance is gestegen in 2023, terwijl de financiering niet meesteeg. Ziet de wethouder ook dat hiermee de werkdruk en kosten voor de dierenhulporganisaties zijn toegenomen, deelt ze onze zorgen hierover en wat gaat het college hieraan doen? Voor de Partij voor de Dieren is dit extra onderbouwing dat deze organisaties meer geld nodig hebben, zeker nu Stichting Snorhaar erbij gekomen is.

Daarnaast schrijft het college over een gezonde leefomgeving, maar er ontbreekt informatie over een gezonde leefomgeving voor dieren. Hoeveel dieren zijn in nood geraakt door het dichtgroeien van de stad? Kan het college toezeggen om in de jaarstukken voortaan ook te rapporteren over in het wild levende dieren?

Waterkwaliteit

In de Jaarstukken staat dat er in 2023 maatregelen onderzocht zijn om de waterkwaliteit te verbeteren. Maar maatregelen moet je uitvoeren, niet onderzoeken. Utrecht haalt de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water naar verwachting niet in 2027. Dat vinden wij heel erg. Utrecht streeft minimaal naar het waterkwaliteitsniveau Zichtbaar, wij willen Levendig of Natuurlijk. HDSR streeft naar kwaliteitsniveau Levendig voor stedelijke wateren [bron: document 13 september 2023] en “zoekt daarbij actief samenwerking met gemeenten”. 27 locaties in Utrecht krijgen zelfs het eindbeeld Laag. De Partij voor de Dieren wil weten wat het college nou echt gedaan heeft en gaat doen om deze waterkwaliteit zo spoedig mogelijk te verhogen. En wanneer worden maatregelen uitgevoerd om deze te verhogen naar minimaal Zichtbaar, maar liever Levendig of Natuurlijk? We willen nu echt geen berichten meer over dode vissen en vogels door riooloverstorten, zuurstoftekort en olie!

Utrecht trekt met HDSR op in de verbetering van de waterkwaliteit, maar in hoeverre zet Utrecht nu in op het streven naar Levendig? Of heeft HDSR concessies gedaan naar de gemeente en wordt er vooral naar Zichtbaar gestreefd? Met de vertraging in onderhoud en vervanging van rioolbuizen en gemalen, klimaatverandering en intensiever gebruik van het water maken we ons echt zorgen over het waterleven en de deadline van 2027.

Biologisch groen

Eén derde van de aangeplante bloembollen is niet biologisch en de helft is semi-biologisch, omdat biologisch volgens het college nog niet verkrijgbaar is en de gemeente vanuit esthetisch oogpunt wel wil planten. Wanneer wordt dit 100%?

De Partij voor de Dieren vindt het gezien de impact van met gif geteelde bloembollen beter om zo lang er nog niet biologisch beschikbaar is, niets te planten. Waarom kiest het college ervoor om met gif geteelde bollen te planten als er geen alternatief beschikbaar is? Graag een reactie.

Overigens concluderen onderzoeken (bijvoorbeeld recent onderzoek van Pesticide Action Network Netherlands) dat er wél genoeg leveranciers zijn. De verkrijgbaarheid is dus het probleem niet, hoe verklaart het college dat er zo weinig biologische bloembollen zijn gekocht? En hoe zit dit dan met bomen, planten en heesters, wat zijn de stand van zaken, plannen en ambities?

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Initiatiefvoorstel digitale omgangsvormen

Lees verder

Raadsbijdrage Raadsvoorstel Beleidsnota Utrecht onderdak

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer