Commis­sie­bij­drage Raads­voorstel Afwij­kende afschrijf­termijn Cultuur­cluster Berlijn­plein


16 mei 2024
  • Langere afschrijftermijn en aansporen circulair bouwen

Mijn fractie is blij met verlenging van de afschrijftermijn voor het cultuurcluster Berlijnplein van 40 naar 60 jaar. Al eerder hebben wij het college aangespoord om dat te doen bij circulaire bouw, zo ook bij eerdere besprekingen van dit project. Het lijkt nu vooral een goed uitkomende financiële oplossing te zijn vanwege de netcongestieproblemen. Waar mijn fractie op hoopt is dat dit een aanjaagfunctie kan hebben voor andere projecten. Zo kan meer circulair bouwen financieel kunnen worden gerealiseerd. Is dit ook de insteek van het college? Ik krijg graag beeld bij hoe dit project impact kan hebben op duurzaamheid bij andere (toekomstige) bouwprojecten. Gaat het college meer lef tonen door het vaker en meer proactief maken van duurzame, circulaire, langere termijn bussinesscases? En wordt er nu gewerkt aan een meer standaard meetmethodiek en beleid op circulair bouwen? Zodat dit van een uitzondering de norm kan worden.

  • Groene, diervriendelijke en natuur inclusieve ambities

Het college kan het voorlopig ontwerp nu nog niet goedkeuren, daar moet nog aan gesleuteld worden vanwege de kosten. Kan het college toezeggen dat er bij dat sleutelen niet gesnoeid gaat worden in de groene, diervriendelijke en natuur inclusieve ambities? In een eerder aangenomen motie bij het ontwikkelplan werd opgedragen bij groene ambities ook samenhang te zoeken met de openbare ruimte breder in Leidsche Rijn centrum – de versteviging van groenverbindingen. Dat lees ik niet duidelijk terug in het voorlopig ontwerp zoals het er nu ligt. Kan wethouder daar wat over zeggen? Wordt dit duidelijker meegenomen in de verdere ontwikkelingen in dit project? Ik vraag me ook af waarom bij de beoogde effecten van het raadsvoorstel veel staat dat breder gaat dan de afschrijftermijn, maar dat daar niets in staan over groen of dieren. Waarom is dat daarin niet meegenomen? Dat lijkt ons toch ook een van de hoofddoelen in dit nu weinig groene gebied.

  • Netcongestie

Dan het netcongestieprobleem. Het voelt onrustig dat het nog niet duidelijk is of afsluiten van een (flex)contract met Stedin gaat lukken. Wat de Partij voor de Dieren betreft is het kijken naar alternatieve oplossingen de weg die we het beste in kunnen slaan. Een weg van lokaal produceren en opslaan van energie, via accu’s en zonnepanelen. Graag roep ik het college op om daar op in te zetten. Hoe staat de wethouder daarin? Deelt zij dit? Dat kan, net als het circulair bouwen, ook een mooie duurzame voorbeeldfunctie zijn. Ook hoor ik graag hoe andere fracties hier in staan.

  • Vervolg

Het is onduidelijk hoe de raad nou op de hoogte blijft van de voortgang. In het voorstel staat dat dit “minimaal via voortgangsrapportages regeling risicovolle projecten” gaat. Dat is ons niet zo helder en dus krijg ik graag een beter beeld. Kan de wethouder ons daarin meenemen?

Tot slot sluit ik graag aan bij de oproep van GroenLinks om rekening te houden met toegankelijkheid als standaard bij ontwikkelingen.