Commis­sie­bij­drage Raads­voorstel Beleidsnota Loca­tie­beleid evene­menten en wijziging APV gemeente Utrecht 2010, loca­tie­pro­fielen evene­menten


23 mei 2024

Daar zijn ze dan: de locatieprofielen. En hier is reikhalzend naar uitgekeken, breed in de stad, en zeker ook hier in de raad. We hebben een drukbezochte RIB gehad en als raad hebben we talloze emails en uitnodigingen tot locatiebezoeken gehad. En ook wij als Partij voor de Dieren keken reikhalzend uit naar de locatieprofielen. Al in 2015 vroegen wij aan het college om een parkenbeleid te maken, om parken, dieren en omwonenden te beschermen tegen wat wij festivalisering noemen. En het heeft 9 jaar geduurd, maar het parkenbeleid is nu omgezet in 10 locatieprofielen. Dat ze er zijn, is goed nieuws, want nu hebben we eindelijk wat regels waar we festivals aan kunnen houden, maar met nog maar 10 stuks zijn er onvoldoende profielen en als Partij voor de Dieren zijn we er ook nog niet uit of we ze goed genoeg vinden. En eerlijk gezegd vind ik het moeilijk om over de profielen een coherente bijdrage te hebben: er staat veel in, er staat ook veel niet in, en alles wat wij in 9 jaar verzameld hebben om gerealiseerd te zien, moet ik nu in een paar minuten kwijt.

Ik ga nu een reeks punten maken, allemaal voortkomen vanuit het perspectief van dier, natuur en omwonenden: Voor uw administratie: ik heb 11 punten en ik kan alvast aankondigen dat die ons allemaal een motie of amendement waard zijn als we geen bevredigende reactie van de wethouder erop krijgen.

Als beeld vooraf: op alle locaties vinden teveel evenementen plaats. In Transwijk bijvoorbeeld 35 evenementendagen, exclusief op- en afbouw, exclusief categorie klein A II. En dat in een periode van 7 maanden. Daarmee worden parken permanente evenementenlocaties – en daarmee vinden we de balans niet evenwichtig.

1. Tussen evenementen in de parken moeten 18 en liefst 21 rustdagen zitten. We zeggen: 21. Maar zelfs dat is niet in alle gevallen genoeg. In bijvoorbeeld periodes van extreme droogte of juist wateroverlast heeft een park langer hersteltijd nodig. Kan het college toezeggen met een STVV van de Nadere regel te komen die hiermee rekening houdt? Een evenement mag maximaal 5 dagen duren. Maar we zien nergens een maximumaantal dagen dat een organisatie beslag mag leggen op een locatie voor op- en afbouw. Wij stellen maximaal 9 dagen. Kan de wethouder toezeggen dit op te nemen in de Nadere regel.

    2. Over het Wilhelminapark en Lepelenburg: wij zien niet in dat deze parken, die kampen met bodemverdichting evenementen met respectievelijk 7.500 en 5.000 mensen verantwoord kunnen plaatsvinden. Wij stellen voor alle evenementen in de categorie respectievelijk groot en middel te schrappen. Kan de wethouder dit toezeggen?

      3. Hoewel de naam anders doet vermoeden, biedt de Wet Natuurbescherming helaas onvoldoende bescherming aan natuur. Omdat stadsnatuur zich ook in broedseizoen moet kunnen herstellen is het noodzakelijk geen of minder grootschalige evenementen in parken en groen tijdens het broedseizoen toe te staan. Kan de wethouder toezeggen het aantal grote evenementen in parken in deze locatieprofielen te halveren?

        4. Festivalorganisatoren zetten publieke grond tijdelijk om in een privébezit en verdienen daar geld mee. Daarom is het logisch dat er betaald wordt voor gebruik van deze locaties, net zoals dat bijvoorbeeld voor terrassen ook gebeurt. Kan de wethouder toezeggen het gebruik van locaties in rekening te brengen? Wij zien graag kostendekkende leges vanaf 2025 en komen daar bij de Voorjaarsnota op terug.

          5. Wij zien niet terug dat de aangenomen motie 400 uit 2023 “Na wangedrag rode kaart voor festivals en evenementen” is verwerkt in deze stukken. Geen verrassing, want de wethouder wou niet met de inhoud ervan aan de slag. Maar het is wel nodig want de organisatie van Central Park en Sneeuwbal heeft herhaaldelijk bomen beschadigd en vernietigd in Park Transwijk. Graag een toezegging dat in een Strekt-ter-vervanging van de Nadere regel een passage wordt opgenomen.

            6. In geval van dubbele planning worden festivals beoordeeld op vier criteria, waarbij duurzaamheid met 20% als minder belangrijk geldt als waarde voor stad en wijk 30%. Wij willen dit anders: elk festival, dus ook als er geen dubbele planning is, moet die lokale binding hebben, en de overige drie criteria gaan elk meetellen voor 33%. Graag een toezegging.

              7. Het criterium duurzaamheid wordt nergens uitgewerkt. Wat mogen wij van organisatoren verwachten? Hoe ambitieus is de wethouder? Graag een uitwerking hiervan voorafgaand aan de raadsbehandeling. Anders ga ik zelf iets opschrijven, waarbij 50% plantaardig voedsel in elk geval opgenomen gaat worden.

                8. Over duurzaamheid gesproken: Wij willen dat alle festivals emissievrij worden. Het liefst zouden wij dat hebben per 1 januari 2025, als in Utrecht een zero emissiezone gaat gelden. Maar door het gedraal met de locatieprofielen is dat kortdag. Welke termijn ziet de wethouder voor zich? Het gaat wat ons betreft hier echt op uitstoot om de terreinen. Geen dieselaggregaten en vieze vrachtwagens meer.

                  9. Geluid. Insprekers op de RIB vinden dat de GGD betrokken had moeten worden bij het vaststellen van maximaal geluid. Is de wethouder bereid om advies bij GGD in te winnen over de link tussen maximaal geluid, het tijdstip tot wanneer iets mag en gezondheid bezoekers en omwonenden, om het geluid hierop aan te passen als de GGD dat adviseert? We hoorden op de RIB dat de invloed van geluid op gehouden dieren onderzocht wordt. Is de wethouder bereid het geluidsniveau omlaag te brengen als dat voor de dieren beter is?

                    10. Er zouden 39 locatieprofielen komen, maar na deze tien is er geen geld meer om andere te maken. Dit is echt onbevredigend. Hoe gaat de wethouder ervoor zorgen dat voor andere locaties ook kaders komen, en hoe gaat de wethouder ervoor zorgen dat de andere locaties niet ten ondergaan in een stortvloed aan nieuwe evenementen?

                    11. Laatste punt. Mooi dat de Evenementennota herschreven is. De oude betrof de jaren 2009 – 2014 en toen wij in 2019 om een herziening vroegen per motie, werd deze weggestemd. Wat vind ik van deze nota? Ik elk geval willen wij opgenomen zien dat er geen evenementen met dieren mogen plaatsvinden. Als college een uitzondering wil maken voor paard van Sinterklaas dan zijn we daarmee akkoord. Als enige. Graag een toezegging voor STVV.

                      Tot slot: Dat een winterstop wordt voorgesteld vinden wij niet meer dan logisch. Zoals wij mensen moeten bijkomen van een feestje moet een park dat ook, zeker ook de bodem. In het Wilhelminapark hebben we gezien dat bodemverdichting te ernstig is geworden om daar evenementen op te kunnen organiseren. Winterfestivals kunnen ook prima naar binnen, Sterker nog, Sneeuwbal bouwt tenten op in het park. Hoezo is een binnenlocatie dan niet gezellig genoeg? Is de wethouder het met ons eens?