Motie Bescherm inheemse gemeen­schappen, mensen­rechten en biodi­ver­siteit


7 december 2023

Motie 454/2023

Deze motie is geschreven door Bij1 maar wegens ziekte van hun raadslid waren ze zelf niet aanwezig om de motie in te dienen. Daarom deden we dit voor en met hen.

De gemeenteraad van Utrecht, in vergadering bijeen op 7 december 2023, ter bespreking van Startnotitie Klimaatvisie

Constaterende dat:

  1. We in een mondiale klimaatcrisis zitten.
  2. De klimaatcrisis een veelzijdige crisis is die onder andere maar niet alleen uit de volgende aspecten bestaat: biodiversiteitscrisis, zeespiegelstijging, extremer wordend weer, gebieden die onleefbaar worden waardoor mensen moeten migreren en teveel uitstoot broeikasgassen.
  3. Inheemse gemeenschappen minder dan 5% uitmaken van de wereldbevolking, maar wel meer dan 80% van de biodiversiteit op aarde beschermen.1
  4. Mineralen en metalen die nodig zijn voor de productie van hernieuwbare energiebronnen en apparaten en voertuigen die werken op hernieuwbare energie, vaak in de buurt van of op grondgebied van inheemse gemeenschappen in de grond opgeslagen zijn en dus ook gemijnd worden. Dit heeft vaak gevolgen voor de water- en voedselzekerheid van deze gemeenschappen en maakt deze gebieden ook kwetsbaarder voor conflict.2
  5. Klimaatmaatregelen die lokaal een positief effect hebben, niet per definitie ook internationaal een positief effect hebben, waardoor de nettowinst die die maatregelen opleveren nog steeds negatief kan zijn en dus uiteindelijk meer doet aan het verergeren van de klimaatcrisis dan aan het oplossen daarvan.
  6. De huidige startnotitie zich beperkt tot een aanpak om CO2-uitstoot en energieverbruik te verminderen door alternatieve voor energieopwekking, vervoer en isolatie.

Overwegende dat:

  1. De klimaatvisie ons een visie moet bieden voor hoe we de klimaatcrisis in al haar facetten in onze stad gaan aanpakken.
  2. De beperkte thema’s van de startnotitie betekenen dat andere belangrijke facetten van de klimaatcrisis niet worden benoemd en er dus ook geen aanpak wordt ontwikkeld om deze facetten te adresseren.
  3. De klimaatcrisis niet opgelost kan worden zonder zorg te dragen voor inheemse gemeenschappen en het land en de biodiversiteit die zij beschermen.
  4. Het doel uiteindelijk is om internationaal de klimaatcrisis aan te pakken, niet alleen om lokaal betere cijfers van uitstoot te krijgen, en het dus belangrijk is om ook naar de internationale impact van ons lokale beleid te kijken.

Draagt het college op:

  1. In de klimaatvisie ook te kijken naar de impact van ons beleid buiten onze stadsgrenzen. Hierbij naast het beperken van uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen, ook het in stand houden van de autonomie van inheemse gemeenschappen en hun leefgebieden, mensenrechten en biodiversiteit als uitgangspunt te nemen.
  2. Uit te werken hoe we in Utrecht ervoor gaan zorgen dat de impact van ons beleid op deze gebieden ten minste niet extra schadelijk is en waar mogelijk juist positief is.

Maarten van Heuven, PvdD
Kirsten Alblas, CU


Status

Verworpen

Voor

ChristenUnie, Denk, EenUtrecht, Partij voor de Dieren

Tegen

CDA, D66, GroenLinks, PvdA, S&S, SBU, Utrecht Solidair, UtrechtNu!, Volt, VVD

Lees onze andere moties

Motie Reflecteer en informeer over verleden Prins Bernhard bij Prins Bernhardplein & Prins Bernhardlaan

Lees verder

Motie Geen vervuilende bedrijven in Utrecht

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer