Commis­sie­bij­drage Aanpakken zwerf­afval en bijplaat­singen onder­grondse afval­con­tainers


23 november 2023

Ook de Partij voor de Dieren ziet dat er een probleem is met afval in de stad. En overigens niet alleen in Kanaleneiland en Overvecht. Maar mijn fractie ziet, naast het opruimen van troep, vooral het verminderen van de toestroom richting de afvalberg als een weg die we moeten bewandelen. Want anders is het dweilen met de kraan open. We gooien simpelweg te veel weg. En afval op straat trekt afval aan. Die cirkel moet worden doorbroken.

Afvalvermindering vraagt om een gedragsverandering, niet alleen vanuit de consument maar ook vanuit het bedrijfsleven. Minder verpakkingen en producten de wereld in helpen betekent minder verpakkingen bij de consument en uiteindelijk weer minder toestroom in de afvalverwerking. En minder aankopen is minder afval. Ziet het college dit ook? Is de wethouder het met de Partij voor de Dieren eens dat het tegengaan van overconsumptie, onzinnige verpakkingen, en koopdrang een groot deel van de oplossing is, samen met het inzetten op hergebruik? Kan ze toezeggen dit mee te nemen in haar aanpak tegen zwerfvuil en bijplaatsingen, bijvoorbeeld als onderdeel van de nieuwe communicatiemiddelen? In de raadsbrief zagen we dit niet terugkomen.

Mijn fractie is zich er bewust van dat dit soort veranderingen tijd kosten. Dus de logische vervolgvraag aan de wethouder is dan ook; wat is het plan voor de lange termijn? Komt er zo’n plan dat verder kijkt dan het achter volle bakken aan racen?

Dan de dieren. Afval op straat is verleidelijk voor dieren. Dat is ook begrijpelijk; als je ergens een lekker hapje kan vinden als muis of kauw dan ga je ervoor. Het is onze verantwoordelijkheid om deze dieren, die niets verkeerd doen, in bescherming te nemen. Het komt veel voor dat er aanrijdingen met dieren zijn rond afval op straat. Of de dieren raken verstrikt in het afval. Duiven krijgen beschadigingen aan hun pootjes door los slingerende draadjes, elastiekjes en plukken haar. Zwerfvuil beland ook het water in en raakt zo ook de waterdieren. En dan heb ik het nog niet eens over de verdere milieuvervuiling. Dit probleem wordt veroorzaakt door mensen, maar raakt niet mensen alleen. Troep op straat is irritant om te zien, maar wij verliezen er niet ons leven door. Wij krijgen graag wederom een bevestiging van het college dat niet zal worden overgegaan op het doden van dieren.

Een zorg die wij ook hebben is dat bedrijfsafval vaker in losse zakken op straat wordt gezet. Dat geeft meer zwerfafval, want zakken gaan open, er wordt tegenaan gefietst et cetera. En dat verergert het probleem, ook voor de dieren. Hoe gaat college dit verhelpen? Het college zegt weinig grip te hebben. Graag reactie.

Dan de tuintjes rond de ondergrondse containers. Dat is uiteraard een goed idee, al is het maar vanuit vergroening en klimaatadaptatie. Het college is hier al mee aan de slag, en mijn fractie krijgt graag beeld van het college hoe dit meer en beter kan.

Tot slot, het idee dat net werd geopperd om camera’s te plaatsen bij de ondergrondse containers. Het zal u niet verbazen dat mijn fractie daar geen voorstander van is. Dat zien wij niet als een oplossing voor het afvalprobleem. Wij hebben daarnaast ernstige zorgen over privacy bij het plaatsen van meer camera's in de openbare ruimte.