Commis­sie­bij­drage De rol van de gemeen­teraad in Utrechtse parti­ci­patie


17 oktober 2024

Fijn dat dit advies er is. Er heeft best wat werk in gezeten en er zijn door de adviescommissie uitgebreide discussies gevoerd. Het is goed dat we daar de tijd voor hebben genomen en als raad en raadsleden ook vandaag stil te staan bij onze eigen rol. Dat helpt ons om ons werk gedegen te kunnen doen. Dit advies is niet “af” en dat is ook logisch, net als dat het logisch is dat niet alle partijen en individuele raad- en commissieleden in een enkele mal te gieten zijn wat betreft houding en insteek wat betreft participatieprocessen. Het vastleggen van gedeelde spelregels lijkt ons dan ook wat lastig, maar ik deel met Volt dat het wel goed is daarover na te denken. We hebben als adviescommissie ons best gedaan een gedragen advies vorm te geven, maar niet alle fracties waren vertegenwoordigd in de adviescommissie. Ik ben dan ook benieuwd naar de reflectie van woordvoerders die daarin geen zitting hadden.

Wat mijn fractie betreft is het van belang dat communicatie richting inwoners helder is. Inwoners moeten weten wanneer een participatieproces loopt en wat daar onder valt en wat niet, net als wat men daarin van de raad en raadsleden kan verwachten. Zo is het bijvoorbeeld lang niet altijd duidelijk wat precies een raadsinformatiebijeenkomst is en dat kan verwarring scheppen. Want het is geen onderdeel van participatieprocessen maar komt soms zo wel over, en dat dat onduidelijk kan overkomen is begrijpelijk. Wij zien dit advies dan ook als een spiegel voor onszelf om te kijken hoe en vooral ook op welk moment wij ons werk doen. En dat we elkaar daarin ook kunnen helpen wanneer processen warrig dreigen te worden.

Verder ziet mijn fractie het ook als onze rol om toe te zien of in participatieprocessen echt alle betrokkenen meegenomen worden. Wat ons betreft is dat cruciaal. Wij willen dat ook de ongehoorde stem gehoord kan worden. Daarin gaat het niet alleen om ongehoorde mensen maar ook om dieren en natuur.