Commis­sie­bij­drage Dieren­welzijn | Program­ma­be­groting 2025


24 oktober 2024

Voorzitter, eerst onze Tegenbegroting, ook omdat in de Programmabegroting niet zoveel over dierenwelzijn staat. Wel danken we het college dat ze niet meer spreekt over plagen en overlastsoorten als het gaat over dieren en planten. Dit draagt bij aan meer empathie, iets wat we in deze tijd goed kunnen gebruiken.

Dierenhulporganisaties
Onze tegenbegroting gaat natuurlijk voor een belangrijk deel over dierenwelzijn. Omdat de dierenwelzijnsorganisaties ieder jaar tegen geldgebrek aanlopen - terwijl ze zoveel dieren redden van gevaarlijke situaties ontstaan door mensen - zijn we trots dat wij laten zien dat het mogelijk is om dierenhulporganisaties serieus te nemen én ze de subsidies te geven waarmee ze het dierenwelzijn in Utrecht écht kunnen waarborgen. Hiervoor hebben we maar liefst 3 ton per jaar uitgetrokken in onze tegenbegroting, en vanaf 2029 stijgt dit naar 5 ton structureel. Dit is nodig, omdat de stad groeit en we nog meer dierenleed hierdoor verwachten. Er worden ook nog steeds veel katten en andere dieren gedumpt die in de coronatijd zijn ‘aangeschaft’. Zij zijn er vaak heel slecht aan toe. We zijn blij dat het college een nieuw contract met de Dierenbescherming heeft afgesloten, maar er moet echt extra geld bij, dus u krijgt een voorstel van ons hiervoor.

Stichting Utrecht Natuurlijk
We zorgen er in onze Tegenbegroting ook voor dat Stichting Utrecht Natuurlijk verzekerd is van meer financiële steun op structurele basis. Een wens van de meeste partijen in de raad, zagen we bij de Voorjaarsnota. We gaan er dus vanuit dat andere partijen heel blij zijn met ons voorstel. Zo blijven we verzekerd van educatie over onder meer biodiversiteit en het belang van groente en fruit voor onze gezondheid.

Wel blijven we met Utrecht Natuurlijk – en met het college – praten over het feit dat ze nog steeds dieren fokken, verkopen aan de vee-industrie en slachten onder het mom van educatie. Daar zijn en blijven we het pertinent mee oneens.

Dan dierenwelzijn buiten de begroting:

Zwerfkatten Overvecht en Kanaleneiland
De Partij voor de Dieren vraagt nu al zo’n 1,5 jaar aandacht voor het feit dat er zwerfkatten in Overvecht en Kanaleneiland rondlopen die dringend hulp nodig hebben. Vorige week hoorden we dat de Dierenbescherming ze graag wil helpen, maar dat er een ontheffing van de Provincie nodig is om ze te vangen. En die hebben ze dus nog niet. Ze zijn met de Provincie in gesprek, en het helpt als de wethouder Dierenwelzijn er extra druk op zet, vooral omdat de katten zich in onze gemeente bevinden en hun welzijn in het geding is. Kan de wethouder haar invloed bij de provincie aanwenden om de urgentie en het belang hiervan extra onder hun aandacht te brengen?

FUP’s (Fauna Uittreed Plaatsen) en kattentouwen
We wachten met smart op een door het college beloofde FUP kansenkaart, of een betere methode om vast te stellen wat dieren die in het water belanden nodig hebben. Een brief hierover is beloofd vóór de begrotingsraad, maar aangezien nu de commissie Dierenwelzijn is, dringen we er bij de wethouder op aan dat de brief nu echt snel komt. Net als de uitvoering van de maatregelen die nodig zijn om dieren te redden. Hoe langer we wachten, hoe meer katten, egels, jonge watervogels en andere dieren verdrinken in Utrecht. Kan de wethouder dit toezeggen?

We hebben nog meer punten over dierenwelzijn, maar die zetten wij in schriftelijke vragen die we binnenkort indienen.

Mijn laatste punt: Waterkwaliteit
Het waterkwaliteitsniveau moet omhoog om een gezonde leefomgeving te waarborgen, de biodiversiteit te verbeteren en de doelstelling voor de Kaderrichtlijn Water te halen. Daarom wil de Partij voor de Dieren in totaal 1 miljoen euro per jaar investeren in natuurvriendelijke oevers en waterkwaliteit. Wat het college doet is niet genoeg. Welke mogelijkheden ziet het college zélf om meer te investeren in het verbeteren van de omstandigheden voor natuurvriendelijke oevers en natuurvriendelijk beheer en onderhoud? Dit om op zijn minst al het stedelijk water aan het streefbeeld 'Levendig' te laten voldoen.

Nu het woord aan collega Anne Sasbrink over Mobiliteit, Groen en Openbare Ruimte.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Jeugd, Welzijn, Cultuur en Sport | Programmabegroting 2025

Lees verder

Commissiebijdrage Mobiliteit, Groen en Openbare Ruimte | Programmabegroting 2025

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer