Commis­sie­bij­drage Raads­brief Afsluiting Utrecht 900 jaar stads­rechten


25 mei 2023

Voorzitter, ik zal de andere woordvoerders en de wethouder misschien een beetje gaan verrassen. Want mijn fractie is meestal vrij kritisch op evenementen, maar in dit geval zijn wij overwegend positief. De Vuelta daargelaten - voor zover die nou echt te maken had met deze viering van stadsrechten – daar hebben wij al veelvuldig onze mening over geuit dus die heb ik vandaag buiten beschouwing gelaten. Want met onze ideeën daarover is het college zeker al bekend. De Partij voor de Dieren is trots op onze stad en deze viering van maar liefst 900 jaar stadsrechten is wat ons betreft aardig gelukt.

Natuurlijk zijn er verbeterpunten. Het bewonerspanel was bijvoorbeeld niet divers genoeg, de toegankelijkheid van de subsidies kan ook beter, en er zijn ongebruikte subsidies teruggekomen richting de gemeente terwijl er ook initiatiefnemers geen subsidies konden krijgen en moesten worden teleurgesteld. Mijn fractie vertrouwt erop dat het college hieraan werkt.

De Partij voor de Dieren is vooral blij dat de focus lag op de mensen in de stad, onze inwoners, met activiteiten voor en door hen. Er was te weinig geld om er een extern gericht programma van te maken, met een breed programma voor meer verbinding binnen de stad als resultaat. Mijn fractie denkt; waarom doen we dit niet gewoon in de toekomst altijd zo? Want we hebben nu gezien dat dit heel goed kan, en extern gerichte citymarketing kost toch alleen maar smakken geld die wat de Partij voor de Dieren betreft zinvoller ingezet kunnen worden op andere gebieden. Hoe denkt de wethouder hierover? Kan zij toezeggen evenementen in de toekomst te blijven richten op co-creatie met onze inwoners en een Utrechts publiek?

Dan toch nog een kleine kritische noot, want hier heb ik de andere fracties niet over gehoord. Er is veel promotiemateriaal rondgestuurd. Denk aan alle deurmatten et cetera. Daar is mijn fractie wat minder tevreden over, want wij zien risico dat veel hiervan de prullenbak in gaat of al is gegaan nu de viering voorbij is. Hoe ziet de wethouder dit? Hoe strookt dit met duurzame ambities van het college en gaat de wethouder hier in de toekomst meer op letten? Graag een reactie.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Raadsbrief Onderzoek Sportbestuurders over discriminatie en inclusie bij Utrechtse sportclubs

Lees verder

Commissiebijdrage Raadsbrief Afsluiting Utrecht 900 jaar stadsrechten

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer