Raads­bij­drage Raads­voorstel Krediet­aan­vraag Parkeer­garage Berlijn­plein


21 december 2017

De Partij voor de Dieren was tegen het SpvE en bestemmingsplan waar deze garage deel van uit maakt, omdat er veel groen is opgeofferd om hier te kunnen bouwen.

Het bouwen van een gigantische parkeergarage waar mensen hun auto kunnen parkeren om te gaan winkelen of naar de film te gaan, terwijl er ook goede ov-voorzieningen zijn vinden we ook niet okay. Gelukkig was de informatie dat het eerste uur parkeren in deze garage gratis zou zijn een typfout in de stukken.

We hebben echter wel liever dat mensen die met de auto naar de overbelaste binnenstad gaan, hun auto hier, naast de A2, achterlaten. Van die P&R functie zijn wij dus wel voorstander.

En als we dan toch in een parkeergarage gaan investeren, dan moet het wel een zo groen en duurzaam mogelijk gebouw worden. Daarom zijn we blij met de toezegging in de commissie dat de zonnepanelen die als optioneel in de plannen staan, sowieso gerealiseerd gaan worden.

Maar in het voorlopig ontwerp valt het de PvdD op dat er geen groene gevels zijn toegepast. Dat terwijl dit prima kna bij een parkeergarage en bovendien heel erg nuttig zou zijn voor luchtkwaliteit, biodiversiteit en klimaat. En als we naar de financiƫle paragraaf kijken dan valt ons op dat er een flink bedrag voor extra budget is begroot om het parkeergebouw qua vormgeving te laten aansluiten op de toekomstige naastgelegen gebouwen. In reactie op onze opmerking in de commissie hierover zei de wethouder dat er al veel groen op straat komt dus dat groene gevels niet nodig zijn. De Partij voor de Dieren ziet dit echter anders: laat de vormgeving van de parkeergarage niet aansluiten op de naastgelegen bebouwing, maar op het naastgelegen groen!

Dat lijkt ons de beste bestemming voor het budget dat voor vormgeving is begroot en daarom hebben we het volgende amendement Groene gevelsparkeergarage Berlijnplein.

Dan over de omvang van de parkeergarage. Er komen nu meer plekken dan noodzakelijk en meer plekken dan afgesproken, daar kan de PvdD niet zomaar mee instemmen. Als hier meer plekken gerealiseerd worden, dan moet er ergens anders plekken weg. De ruimte die dat oplevert moet een nuttige bestemming krijgen, namelijk groen. Daarom steunen we de motie van GroenLinks en willen we aan het college vragen om toe te zeggen dat als deze motie wordt aangenomen, de vrijkomende ruimte groen wordt.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Bestemmingsplan van Lieflandlaan

Lees verder

Raadsbijdrage Stemverklaring Bestemmingsplan Van Lieflandlaan

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer