Commis­sie­bij­drage Schoon­maak­mid­delen kunnen wel dier­proefvrij!


9 december 2014

Bijdrage in de Commissie Mens & Samenleving op 9 december 2014

Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota werd onze motie (M77) voor 100% dierproefvrije en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen aangenomen. Het College liet ons hierop in een commissiebrief van 15 oktober weten dat schoonmaakmiddelen waarvan de grondstoffen proefdiervrij zijn nog niet beschikbaar zijn. Die conclusie werd wat ons betreft iets te overhaast getrokken. Daarom willen wij vanavond uitleg geven over de mogelijkheden die er wel zijn.

De Partij voor de Dieren zocht contact met Vereniging Proefdiervrij en zij lieten ons weten dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. U kreeg hun mail doorgestuurd op 27 november, maar ik vat nog even samen wat zij schreven:

De Europese Unie hanteert wat betreft proefdiervrije producten de definitie dat producten en haar ingrediënten nooit op dieren getest mogen zijn, ook niet voor andere doeleinden. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om iets proefdiervrij te noemen aangezien er heel veel ooit ergens wel eens is getest op dieren, zij het misschien voor een totaal andere toepassing.

Bij cosmetica wordt een ‘cut off date’ gehanteerd. Vanaf 11 maart 2013 mogen cosmetische eindproducten en ingrediënten niet meer op dieren worden getest en niet meer worden verhandeld in de EU. Er is echter een lijst van ingrediënten die mogen worden gebruikt in cosmetica, en die zijn ook ooit getest op dieren. Dus inderdaad klopt het dat chemicaliën die via REACH op de markt komen worden gebruikt in schoonmaakmiddelen en die kunnen inderdaad op dieren zijn getest. Dit geldt dus ook voor cosmetica.

Maar, alle nieuwe ingrediënten die nog niet op de lijst staan mogen niet meer op dieren worden getest. Dus als schoonmaakmiddelen en ingrediënten na een bepaalde ‘cut off date’ niet door de fabrikant of door derden is getest op dieren, dan is het 100 procent dierproefvrij.

Voor het instellen van een cute of date zitten we helaas in de gemeente niet op het juiste politieke niveau. Maar op de websites die Proefdiervrij doorstuurde kan de gemeente opzoeken welke merken nu al wel als dierproefvrij worden aangemerkt én in Nederland verkrijgbaar zijn. Denk hierbij aan producten waar een leaping bunny, oftewel een springend konijntje, op staat. Dit zijn dus producten die niet met zekerheid 100 procent dierproefvrij zijn, dat klopt, maar wel aan alle nu geldende Nederlandse eisen voldoen om als proefdiervrij te worden bestempeld.

De Partij voor de Dieren vraagt het college daarom nogmaals haast te maken met het overschakelen naar deze zogezegd bijna 100% dierproefvrije schoonmaakmiddelen. Graag een reactie van de wethouder hierop.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Raadsbijdrage Kadernota vrijwillige inzet

Lees verder

Raadsbijdrage Voorstel tot vaststelling van de visie Welgelegen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer