Café de Zaak geprezen om duurzame terras­ver­warmers


4 februari 2016

In het kader van Warmetruiendag op 5 februari zette ons raadslid Eva van Esch vandaag café de Zaak in het zonnetje. Dit café kiest er bewust voor niet mee te doen aan de trend om terrasverwarmers te gebruiken, maar biedt bezoekers dekens en speciale kussens aan om warm te blijven op het terras.

De eigenaren van de Zaak kregen van Eva van Esch een certificaat overhandigd waarmee zij werden bedankt voor hun inzet voor een duurzamere wereld. Ook kregen ze een duurzame fleecedeken cadeau van de Partij voor de Dieren. De eigenaren van de Zaak waren zeer vereerd met het ontvangen van de onderscheiding. Al sinds zij achttien jaar geleden met de zaak begonnen houden zij rekening met het milieu bij keuzes binnen hun bedrijf. Niet alleen de afwezigheid van terrasverwarmers, maar ook het gebruik van led-verlichting en een zuinige spoelbak zorgen ervoor dat het café zo duurzaam mogelijk probeert te handelen.

Eigenaar Johan Risseeuw: “We hebben wel eens nagedacht over terrasverwarming, maar toen heb ik er slapeloze nachten van gehad. Met terrasverwarmers ben je letterlijk bezig met het opwarmen van de buitenlucht. Daar wil ik op ons terras niet aan meedoen.” Mede-eigenaar Rien van den Hoek vult aan: ”Ik verwacht dat we over tien jaar terugkijken en dan niet kunnen begrijpen hoe terrasverwarmers zo geaccepteerd konden zijn. Het hebben van terrasverwarmers is niet van deze tijd, juist nu we allemaal het gebruik van fossiele brandstoffen willen terugdringen.”

Zowel klanten als andere horeca-ondernemers reageren positief op het feit dat de Zaak geen terrasverwarmers heeft maar dekentjes en duurzame warmtekussens van het merk Stoov.

Raadslid Eva van Esch overhandigt oorkonde en duurzame fleecedeken aan de eigenaar van de Zaak

Eva van Esch: “De Partij voor de Dieren overhandigde het certificaat aan de Zaak, omdat wij Utrechtse initiatieven voor een duurzamere wereld graag in het zonnetje zetten. Terrasverwarmers zijn een in het oog springend voorbeeld van energieverspilling. Terrasverwarmers dragen daarmee bij aan de opwarming van de aarde en passen niet in een gemeente die zegt energiebesparing hoog in het vaandel te hebben en te streven naar een klimaatneutrale stad. Warmetruiendag is een mooi initiatief om mensen bewuster te maken van hun energiegebruik en hoe ze dit kunnen beperken. Dat geldt zowel thuis als in het café. De Zaak maakt niet alleen aan de vooravond van Warmetruiendag, maar het hele jaar door een duurzame keuze en laat zien dat het helemaal niet nodig is om energieverspillende terrasverwarmers te gebruiken.”

De Partij voor de Dieren hoopt dat veel horecagelegenheden het voorbeeld van de Zaak zullen volgen en hun terrasverwarmers uitfaseren.

Raadslid Eva van Esch met Johan Risseeuw, eigenaar van de Zaak en bedrijfsleider Nina

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief