Bomenkap Cremerstraat houdt PvdD en bewoners flink bezig


10 februari 2016

De bomenkap in opdracht van Eneco en Prorail bij de Galjoenstraat, het Thomas A Kempisplantsoen en de Cremerstraat blijft de gemoederen van bewoners en de Partij voor de Dieren flink bezighouden.

Half januari was de PvdD samen met bewoners aanwezig op de Galjoenstraat om de bomenkap aldaar te monitoren. De aanwezige ecoloog kon de PvdD niet de papieren tonen waaruit zijn expertise van faunaonderzoek bleek. Aanwezigheid van een bevoegde ecoloog was bij deze bomenkap verplicht, zo gaf ook wethouder Kees Geldof de week ervoor aan tijdens een commissievergadering. De Partij voor de Dieren liet daarom de kapwerkzaamheden stilleggen.

Egels
De dag erop zijn de bomen alsnog gekapt. De gemeente verzekerde de PvdD dat er een ecoloog aanwezig was met de juiste papieren. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen om de egels in het gebied. Terecht, zo bleek, want een woordvoerster van Eneco gaf aan dat “Als egels wakker zouden worden, ze wel ergens anders zouden gaan snurken”. Eneco is er dus niet van op de hoogte dat als egels wakker worden uit hun winterslaap, hun metabolisme verstoord raakt en ze eten moeten zoeken om te overleven. Eten dat op dat moment niet te vinden was vanwege het koude winterweer.

Uiterlijk 2017 starten met bomenkap Cremerstraat
Na de kap van de bomen op de Galjoenstraat organiseerden bewoners een bijeenkomst over de bomenkap in het gebied, waaronder ook op de Cremerstraat. Daar gaat het om een aanzienlijk deel van het Cremerpark, waar veel bomen en ander groen moeten sneuvelen voor de plannen van Eneco en Prorail. De Partij voor de Dieren was bij de bijeenkomst aanwezig. Vorige week spraken bewoners met Eneco en Prorail, waarin ze wederom kritische vragen stelden en hun bezorgdheid uitspraken. Deze partijen willen uiterlijk in 2017 starten met de kap van de bomen in het Cremerpark.

In het Cremerpark bevinden zich volgens bewoners vele egels. PvdD-raadslid Eva van Esch: “Of er überhaupt rekening zal worden gehouden met deze dieren bij de bomenkap durft de Partij voor de Dieren te betwijfelen. Wat verder opvalt in deze kwestie is dat bewoners zélf met alternatieve ideeën moeten komen om bomen te sparen, terwijl dit eigenlijk gewoon de taak is van Eneco, Prorail en de gemeente Utrecht. Ook zijn de kapvergunningen al verstrekt, terwijl er nog bezwaarprocedures liepen. Al met al roepen de ontwikkelingen bij de Galjoenstraat-Thomas A Kempisweg-Cremerstraat veel zorgen op bij de Partij voor de Dieren en bewoners. Het lijkt alsof Eneco, Prorail en het Utrechts college van B&W weinig waarde hechten aan de flora en fauna in het gebied en onzorgvuldig omgaan met de al schaarse natuur in de gemeente Utrecht.”

De Partij voor de Dieren en de bewoners blijven de ontwikkelingen rond de bomenkap nauwlettend in de gaten houden.

Dossier Cremerstraat

Lees hier schriftelijke vragen van de PvdD over de bomenkap op de Cremerstraat

Lees hier de bijdrage van raadslid Eva van Esch over bomenkap in Utrecht

Lees hier de bijdrage van raadslid Eva van Esch over de bomenkap op de Cremerstraat eo

Lees hier het persbericht van de PvdD over de bomenkap op de Galjoenstraat

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief