Partij voor de Dieren monitort start bomenkap Galjoen­straat


18 januari 2016

Wat de Partij voor de Dieren betreft gaat de bomenkap vandaag op de Galjoenstraat en de Thomas A Kempisweg in Utrecht niet door. Vanmorgen om 7 uur stond fractiemedewerker Saskia Oskam samen met vertegenwoordigers van Actie Bomenkap te wachten op de werkploeg, die om 9 uur arriveerde. De aanwezigheid van een ecoloog bij deze bomenkap is verplicht. Echter, de ecoloog die meekwam van het bedrijf Cobra bleek een bomenadviseur te zijn, geen fauna-expert.

De Partij voor de Dieren vroeg bij Eneco de papieren van deze ecoloog op, maar kreeg geen bewijs dat deze persoon inderdaad bevoegd is een fauna-onderzoek te doen in het gebied. Het laatste wat de PvdD hoorde is dat een ecoloog van Movares op weg is naar de Galjoenstraat. Tot die tijd mogen de bomen in het gebied niet gekapt worden. Mocht dit wel gebeuren, dan zijn de werkploeg en Eneco in overtreding.

Donderdag 14 januari werd de bomenkap in dit gebied besproken in de commissie Stad & Ruimte. Toen was er al verwarring over de grootte van het gebied waarover gesproken werd, ook bij wethouder Openbare Ruimte en groen Kees Geldof. Echter, de volgende dag lag er een brief op de mat bij de bewoners van de Galjoenstraat dat vandaag, maandag 18 januari om 7:00 uur gestart zou worden met de kapwerkzaamheden. Eva van Esch, raadslid Partij voor de Dieren: “Dit terwijl er ook nog een bezwaarprocedure loopt tegen de kap van de bomen in dit gebied. Ongelofelijk dat er al gekapt gaat worden voordat de bezwaarprocedure is afgerond. Wat is de haast? Egels en andere dieren worden nu de dupe van de bomenkap, terwijl er geen maatregelen voor hen genomen worden.”

Vertegenwoordigers van Actie Bomenkap en andere bezorgde bewoners staan nog in de Galjoenstraat om de werkzaamheden te monitoren en in te grijpen als men zich niet aan de regels houdt.