Partij voor de Dieren doet suggestie voor (halal)vleesvrij schoolkamp


10 februari 2015

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren Utrecht las vandaag in de Telegraaf het artikel 'Halaleten voor elke scholier', waarin staat dat het Utrechtse Kranenburg College dit jaar tijdens het schoolkamp halalvlees gaat serveren, wegens de religieuze achtergrond van een aantal leerlingen. PvdD gemeenteraadslid Eva van Esch besloot direct een brief te schrijven naar het schoolbestuur.

De brief naar het schoolbestuur van het Kranenburg College vind je hieronder:

Geacht schoolbestuur,

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren las vandaag in de Telegraaf het artikel ‘Halaleten voor elke scholier’. Hierin staat dat uw school dit jaar tijdens het schoolkamp halalmaaltijden gaat serveren, vanwege de religieuze achtergrond van een aantal scholieren. Graag willen wij u middels deze brief onze zorg en standpunt daaromtrent toelichten.

Wij zijn van mening dat een school geen religieuze keuzes zou moeten opdringen aan de leerlingen, maar uit moet gaan van maaltijden die voor elke leerling acceptabel zijn.
Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het onverdoofd ritueel slachten ernstige pijn, leed en stress veroorzaakt. Dierenartsenorganisaties in Nederland en Europa spreken zelfs van onaanvaardbaar lijden. De Partij voor de Dieren is voor godsdienstvrijheid, maar wat ons betreft liggen de grenzen van de godsdienstvrijheid daar waar dierenleed begint.

Op school leert een kind niet alleen schrijven of rekenen. Een kind leert op school (in)direct wat wel en niet mag, normen en waarden. En, als het goed is, mededogen voor al wat leeft. De Partij voor de Dieren vindt het uitermate belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren wreedheid af te keuren en met mededogen hun leefomgeving tegemoet leren treden. U heeft als school de verantwoordelijkheid om uw leerlingen dit respect en mededogen bij te brengen en met het serveren van halalvlees op het schoolkamp geeft u als schoolbestuur ons inziens het verkeerde signaal af.

Er is een gezond en diervriendelijk alternatief voor het serveren van halalvlees tijdens het schoolkamp en ieder kind, van iedere religieuze achtergrond, kan hetzelfde eten. Namelijk: een menu zonder vlees.

Voor meer informatie over onverdoofd ritueel slachten en suggesties voor maaltijden zonder vlees voor kinderen kunt u contact opnemen met onze fractie.

De Partij voor de Dieren hoort graag van u of u onze suggestie over wilt nemen en wenst u een diervriendelijk schoolkamp toe.

Met vriendelijke groet,

Eva van Esch
Gemeenteraadslid Partij voor de Dieren Utrecht

Gerelateerd nieuws

Stop met parkeerproef Lombok

De Partij voor de Dieren stelde vandaag schriftelijke vragen over een mislukte parkeerproef in de Utrechtse wijk Lombok. Het ...

Lees verder

Partij voor de Dieren ernstig bezorgd over herinrichting N411

De Partij voor de Dieren heeft zowel op provinciaal als op gemeentelijk niveau haar zorgen geuit omtrent de reconstructie van...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief