Stop met parkeer­proef Lombok


5 februari 2015

De Partij voor de Dieren stelde vandaag schriftelijke vragen over een mislukte parkeerproef in de Utrechtse wijk Lombok. Het parkeertarief werd in het kader van een pilot verlaagd om meer winkelend publiek naar Lombok te lokken, maar nu blijkt uit de evaluatie van de proef dat vooral buurtbewoners eerder de auto pakken in plaats van lopend naar de winkels te gaan. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de toegenomen parkeerdruk en de gevolgen voor de luchtkwaliteit in Lombok na de forse verlaging van het parkeertarief aldaar.

Raadslid Eva van Esch: "Uit de evaluatie blijkt dat de parkeerdruk in de wijk Lombok is toegenomen door de parkeertariefverlaging en het ook niet tot meer winkelend publiek van buiten Utrecht heeft geleid. De conclusie is dat het aantal geparkeerde auto’s alleen maar is gestegen. Deze proef is dus mislukt."

Wethouder Lot van Hooijdonk gaf in een artikel in het AD van 23 januari aan dat de pilot bedoeld was om de doorstroming op de parkeerplaatsen te verbeteren. Volgens de Partij voor de Dieren zal deze potentiële doorstroming juist zorgen voor meer autobewegingen in de wijk en een verslechtering van de luchtkwaliteit. Een nieuwe pilot zou wat de PvdD betreft dus uitgesloten moeten zijn.

Uit de pilot is ook gebleken dat juist de mensen die in buurt wonen, en voorheen lopend naar de winkels kwamen, dankzij de lage parkeertarieven nu met de auto kwamen en parkeerden. Van Esch: "Wij vinden dit een onwenselijke situatie en roepen het college dan ook op om, indien men winkelend publiek wil trekken, mensen vooral te motiveren om met OV, de fiets of lopend naar Lombok te komen."

De schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren staan hier.

Gerelateerd nieuws

Nieuw logo voor Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren heeft vanaf vandaag een nieuw logo met een vlinder als beeldmerk. De vlinder is een dier dat symbool...

Lees verder

Partij voor de Dieren doet suggestie voor (halal)vleesvrij schoolkamp

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren Utrecht las vandaag in de Telegraaf het artikel 'Halaleten voor elke sch...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief