Partij voor de Dieren prijst café De Zaak voor duurzame keuze op terras


1 februari 2016

Op vrijdag 5 februari is het in heel Nederland Warmetruiendag. De Partij voor de Dieren vraagt in het kader hiervan aandacht voor het feit dat veel Utrechtse cafés en restaurants energieverspillende terrasverwarmers gebruiken. Café De Zaak kiest echter bewust voor duurzaamheid en gebruikt hierom geen terrasverwarmers. De PvdD zet hen donderdag 4 februari om 14:00 uur in het zonnetje door hen een oorkonde en een duurzame fleecedeken te overhandigen.

Warmetruiendag is tien jaar geleden geïntroduceerd om mensen bewust te maken van hun energieverbruik en dient als symbool voor wat mensen samen zélf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Volgens de organisatoren besparen deelnemers aan de Warmetruiendag die dag 6% energie.

PvdD-raadslid Eva van Esch: “Terrasverwarmers zijn een in het oog springend voorbeeld van energieverspilling. Wat er letterlijk gebeurt is dat de buitenlucht verwarmd wordt. Terrasverwarmers dragen daarmee bij aan de opwarming van de aarde. Wij vragen donderdag aandacht voor een café dat er bewust voor kiest geen energieverspillende terrasverwarmers te gebruiken en in plaats daarvan kiest voor dekens en verwarmde kussens van Stoov. We hopen dat meer Utrechtse cafés en restaurants dit voorbeeld volgen en hun terrasverwarmers uitfaseren.”

Het Europees Parlement nam in februari 2008 een motie aan om terrasverwarmers in de Europese Unie te verbieden. De Europese Commissie moet hiermee aan de slag, maar daar zit niet veel vaart in. In Nederland zijn diverse gemeenten al bezig om terrasverwarming aan te pakken. Zo heeft de gemeente Zutphen hierop een verbod ingesteld. Van Esch: “Terrasverwarmers zijn, net als open winkeldeuren en niet-afgedichte koel- en vrieskisten in supermarkten, goede voorbeelden van onnodige energieverspilling, waar ondernemers én gemeenten mee aan de slag kunnen. Warmetruiendag is wat ons betreft een goed moment om hierbij stil te staan. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven moeten samen aan de slag voor een beter milieu.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief