Utrechtse winkels stoken voor de straat


28 januari 2016

De Partij voor de Dieren stelt vandaag vragen aan het Utrechts college van B&W over openstaande winkeldeuren. Dit omdat bijna alle winkeliers in de Utrechtse binnenstad stoken voor de straat. De fractie roept het college op om maatregelen te nemen om deze energieverspilling een halt toe te roepen. Raadslid Eva van Esch: “Open winkeldeuren passen niet bij een gemeente die zegt energiebesparing hoog in het vaandel te hebben en te streven naar een klimaatneutrale stad.”

Veel winkeliers houden hun deuren gedurende openingstijden standaard open, ook in de winter. Na een ronde door de binnenstad heeft de fractie moeten concluderen dat vrijwel alle winkels in het centrum hun deuren wagenwijd hebben openstaan. Daarmee stoken ze voor de straat. Als winkeliers hun deur dichtdoen of kiezen voor schuifdeuren kunnen ze zo'n 40% besparen op energieverbruik. Winst voor portemonnee én klimaat, want onderzoekers uit Cambridge berekenden dat een dichte winkeldeur een jaarlijkse besparing tot 10 ton CO2 kan opleveren.

Ook Infomil, het kenniscentrum van het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt: ‘Een automatische entreedeur en een luchtgordijn kan een ondernemer een besparing in de verwarmingskosten opleveren van tientallen procenten. Ook heeft een ‘dichte deur' een positieve invloed op de beleving van de klant en het winkelpersoneel. Bovendien hoeft dit geen negatieve invloed te hebben op het aantal klanten.’

Van Esch: “Mensen zijn prima in staat om zelf deuren open te doen. Bovendien ontmoedigen open winkeldeuren mensen om thuis energieverspilling tegen te gaan, ze vragen zich af waarom ze hier moeite voor zouden doen als winkels warme lucht direct de straat op blazen.”

De fractie vraagt het college om regels door te voeren die winkeliers dwingen hun deuren in de winter niet meer open te laten staan. Dit kan bijvoorbeeld via de APV of via de wet milieubeheer. Ook het verspreiden van informatie over energieverspilling en energiebesparende maatregelen door winkeliers is een mogelijkheid. De schriftelijke vragen zijn hier te vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief