Op verzoek PvdD voortaan alleen Fair Trade chocola binnen gemeente Utrecht


25 januari 2016

De gemeente Utrecht gaat voortaan alleen nog Fair Trade chocola aanbieden binnen de gemeentelijke organisatie. Deze belofte kreeg de Partij voor de Dieren van wethouder Lot van Hooijdonk tijdens een commissievergadering op 21 januari 2016.

De Partij voor de Dieren wees de wethouder al eerder op het feit dat Utrecht een Fair Trade gemeente is, maar nog steeds tijdens vergaderingen, bijeenkomsten en recepties bijvoorbeeld Marsen en Snickers serveert in plaats van eerlijke chocola die met respect voor mensen is geproduceerd.

In het huidige contract met de cateraar van de gemeente is het al mogelijk om Fair Trade chocola aan te bieden. PvdD-raadslid Eva van Esch: “Wij wezen de wethouder erop dat als je je als gemeente wilt houden aan de richtlijnen van Fair Trade, je dit dan bij het inkoopbeleid ook moet toepassen. Door Fair Trade chocola te kopen voorkom je dat je bijdraagt aan kindslavernij en het misbruik van arbeiders in ontwikkelingslanden. Tijdens de bespreking van de Programmabegroting 2016 vroegen we de wethouder serieus te kijken naar het aanbieden van Fair Trade chocola en nu is het dan zover. Eerst wordt de voorraad ‘foute chocola’ opgemaakt en dan kunnen wij tijdens bijeenkomsten van de gemeente eerlijke chocola tegemoet zien.”

Op het Stadskantoor is al gestart met het aanbieden van Tony’s Chocolonely repen. Dit wordt wat de Partij voor de Dieren betreft zo snel mogelijk uitgerold over de gehele gemeentelijke organisatie.