Partij voor de Dieren trapt 2023 af met Klimaatduik in Merwe­dekanaal


2 januari 2023

Utrechtse leden van de Partij voor de Dieren en haar jongerenbeweging PINK! sprongen op 1 januari 2023 voor een nieuwjaarsduik in het ijskoude Merwedekanaal. Met de actie roepen de bezorgde Utrechters de gemeente op om haar belofte na te komen om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Naar aanleiding van een motie van de Partij voor de Dieren riep Utrecht in 2019 óók in haar gemeente de klimaatcrisis uit. Een meerderheid van de gemeenteraad gaf daarmee aan dat ook Utrecht zich met hoge urgentie moet inspannen om de verdere opwarming van de Aarde tegen te gaan. Klimaatverandering treft immers ook de gemeente Utrecht. Daarnaast veroorzaakt de stad ook op andere plekken in de wereld klimaatverandering, bijvoorbeeld door het inkoopbeleid. Actie is dus extra hard nodig!

Harder lopen en creatiever denken

Het college van B&W zei jaren geleden dat ze ernaar streefde dat Utrecht uiterlijk in 2030 klimaatneutraal zou zijn. 2030 veranderde in ‘zo snel mogelijk’, wat natuurlijk een afzwakking van het doel inhield. Nu zegt het college dat ze ook dat niet gaat halen, én dat ze niet weet hoe Utrecht klimaatneutraal kan worden. De Partij voor de Dieren deed hier in 2022 meerdere voorstellen voor, bijvoorbeeld door middel van deze motie. De PvdD vindt dat het college harder moet gaan lopen én creatiever moet gaan nadenken over het bereiken van een klimaatneutrale stad.

Géén Utrecht aan Zee

Maarten van Heuven, fractievoorzitter PvdD Utrecht: “Hoewel het water alsnog ijskoud aanvoelde, was afgelopen jaarwisseling ironisch genoeg met 15˚C de warmste jaarwisseling ooit. Zulke unieke en extreme weersomstandigheden maken klimaatverandering extra zichtbaar. Met deze Klimaatduik willen we de druk opvoeren richting het college van B&W en nogmaals de urgentie benadrukken van een klimaatneutrale stad in 2030. We willen immers geen ‘Utrecht aan Zee’ worden! De tijd dringt, zowel voor onze gemeente als onze planeet, maar 2023 kan het jaar worden waarin we het tij keren. In maart zijn er gelukkig weer Provinciale Staten- én waterschapsverkiezingen, waar Utrechters zich kunnen uitspreken voor meer klimaaturgentie. We roepen Utrechters met klem op om deze kans te pakken door op de Partij voor de Dieren te stemmen!”

Deelnemers aan de Klimaatduik droegen mutsen met Plantpower erop, een knipoog naar de mutsen die men doorgaans draagt bij de traditionele Nieuwjaarsduik met daarop reclame voor dierlijke worsten. Van Heuven: “Plantaardige voeding is immers het beste voor mens, dier, natuur én klimaat”.

Gerelateerd nieuws

Plantaardige inspiratie voor je kerstdiner!

Afgelopen zaterdag 10 december vond een kerstactie plaats van Partij voor de Dieren werkgroep Utrecht. Op de Stadhuisbrug sto...

Lees verder

Resultaten vuurwerkmeldpunt: 'Genoeg is genoeg!'

Op 30 november opende Partij voor de Dieren Utrecht een lokaal vuurwerkmeldpunt, om het vuurwerkoverlast in kaart te kunnen b...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief