Partij voor de Dieren Utrecht orga­ni­seert lezing Wilde Dieren in de Stad


14 februari 2022

Hoe is het om als pad, fazant of haas in Utrecht te wonen? Onze stad herbergt wilde dieren in talloze soorten en maten. Veel mensen weten niet dat in Utrecht jaarlijks onnodig veel van deze dieren verdrinken, doodgereden worden of gewond raken door de manier waarop de gemeente is ingericht. Ook raken veel dieren ontheemd door grote bouwprojecten. Een goed voorbeeld hiervan is de wijk Leeuwesteyn, een van de laatste stukjes Leidsche Rijn in aanbouw. Alle fazanten, konijnen en hazen die ooit in dit gebied leefden zijn in een hoek samengedreven in het nu nog groene driehoekje tussen kanaal, spoor en de oprukkende bebouwing. Voor de wilde dieren om ons heen is het dus letterlijk van levensbelang dat we ons bewust van ze worden en dat we rekening met ze houden bij het inrichten en het gebruiken van de ruimte in onze stad. Daarom organiseert de Partij voor de Dieren op woensdag 23 februari de lezing Wilde Dieren in de Stad.

Tijdens de lezing leren de aanwezigen meer over de wilde dieren die in een stad leven, en op welke manier de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren deze dieren probeert te helpen. Geïnteresseerden kunnen de lezing zowel fysiek als online bijwonen.

Natuurgids en auteur Dick de Vos zal vanuit een historisch perspectief belichten hoe we naar dieren in de stad kijken, en hoe onze huidige blik de biodiversiteit en leefomgeving van dieren beïnvloedt.

Roek Vermeulen van Paddenpatrouille KNNV Leiden vertelt over waar amfibieën letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen in de stad. In 2020 heeft deze werkgroep zo’n 800 amfibieën handmatig uit kolken gehaald en overgezet. Hoe ziet dat eruit, en wat kun je als burger zelf doen? Wat adviseert de Paddenpatrouille aan de gemeente en het hoogheemraadschap om de leefgebieden van amfibieën te verbeteren?

Tot slot vertelt de Utrechtse fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Maarten van Heuven op welke manieren de PvdD wilde dieren onder de aandacht brengt in en buiten de Utrechtse gemeenteraad. 'Huisje, boompje, beestje' is één van de speerpunten van de Partij voor de Dieren bij deze verkiezingen. Dit houdt in dat de partij wil dat er bij elke nieuwe woning in Utrecht ook tenminste één nieuwe boom en één nestkast voor vogels en vleermuizen komt. Wat heeft dit voor invloed op de biodiversiteit en leefomgeving van de dieren in de stad? En welke andere kansen ziet hij voor de toekomst?

Praktische Informatie

Datum: Woensdag 23 februari 2022
Tijd: 19:00 uur inloop met koffie en thee. Start 19:30. Einde 21:30.
Locatie: Mattheüskerk, Hendrika van Tussenbroeklaan 1A, 3533 ZS Utrecht, en online

De toegang is gratis voor zowel leden als niet-leden. Uiteraard is er ruimte voor vragen vanuit de aanwezigen.