PvdD opgelucht dat Smeerboel Festival niet doorgaat in Oud-Zuilen


17 juli 2019

Het Smeerboel Festival heeft haar aanvraag voor het organiseren van haar festival in het natuurgebied bij Oud-Zuilen teruggetrokken. Het festival vindt ook dit jaar weer plaats op bedrijventerrein Papendorp. Zowel Dorpscommissie Oud-Zuilen, Slot Zuylen als de Partij voor de Dieren waren geen voorstander van het organiseren van dit festival in het kwetsbare natuurgebied rond Slot Zuylen, wat tevens geen officiële evenementenlocatie van de gemeente is. De Partij voor de Dieren, Dorpscommissie Oud-Zuilen en Slot Zuylen tekenden ernstig bezwaar aan tegen het festival op deze locatie, evenals meer dan 3.000 mensen die de petitie van Slot Zuylen ondertekenden.

De plek waar het festival zou plaatsvinden valt binnen de gemeente Utrecht en daarom moest in deze gemeente een vergunning aangevraagd worden, of zelfs een vrijstelling van het bestemmingsplan, omdat op deze plek officieel geen evenementen georganiseerd mogen worden vanwege de kwetsbare natuur en de kleinschaligheid van de locatie. PvdD-raadslid Maarten van Heuven: “Het beoogde festivalterrein en directe omgeving vormen een belangrijk gebied voor dieren, en die verstoor je enorm door het organiseren van een housefestival waar 10.000 mensen op af komen en waar muziek tot 100 dB versterkt zou mogen worden. Bovendien is het gebied niet geschikt voor alle bijbehorende vervoersbewegingen en een op- en afbouwperiode van mogelijk 14 dagen. Daarnaast zou je de deur openen voor nóg meer festivals in dit kwetsbare gebied, dat erkend is als een NNN-gebied (Natuur Netwerk Nederland). We zijn erg blij en opgelucht dat dit nu een halt toegeroepen is.”

Smeerboel kondigt aan met alle betrokkenen in gesprek te willen teneinde het festival volgend jaar wél in Oud-Zuilen te organiseren. Van Heuven: “Praten zorgt misschien voor meer begrip tussen mensen, maar het is en blijft een feit dat (beschermde) dieren en mensen in de directie omgeving enorm last zullen hebben van zo’n massaal evenement. Voor al die belangen zullen wij vanzelfsprekend blijven opkomen!”

Zie ook ons persbericht van vrijdag 12 juli 2019

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: Geen festival in natuurgebied Oud-Zuilen!

Bewoners, Slot Zuylen en de Partij voor de Dieren maken ernstig bezwaar tegen het feit dat het Smeerboel Festival van plan is...

Lees verder

Utrecht krijgt jaja-sticker per 1 januari 2020

Op initiatief van de Partij voor de Dieren voert de gemeente Utrecht per 1 januari 2020 de zogeheten jaja-sticker in. Dit bet...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief