Partij voor de Dieren: Geen festival in natuur­gebied Oud-Zuilen!


12 juli 2019

Bewoners, Slot Zuylen en de Partij voor de Dieren maken ernstig bezwaar tegen het feit dat het Smeerboel Festival van plan is hun evenement dit jaar te organiseren in het kleine en fragiele natuurgebied rond Slot Zuylen, wat niet eens een officiële evenementenlocatie is. Voorgaande jaren is het festival georganiseerd op evenementenlocatie Papendorp. De vraag is waarom het festival daar niet weer gehouden kan worden. De Partij voor de Dieren wil niet dat de festivalisering van Utrecht zelfs op plekken gaat plaatsvinden waar het nu niet eens mag en waar dieren en de natuur het slachtoffer van zullen worden.

De beoogde plek voor het Smeerboel Festival valt binnen de grenzen van de gemeente Utrecht. Bezorgde bewoners van Oud-Zuilen trokken bij de Partij voor de Dieren aan de bel, omdat de gemeente Utrecht bij de indicatieaanvraag in februari volgens hen “nog onomwonden negatief adviseerde ten aanzien van vrijstelling van het bestemmingsplan voor het festival op deze locatie”, maar omdat ambtenaren nu contacten leggen met belanghebbenden in Oud-Zuilen lijkt het erop dat de gemeente 180 graden gedraaid is en ze een vrijstelling van het bestemmingsplan willen gaan verlenen. Met als gevolg dat het festival, waar 10.000 bezoekers op af komen en 5 podia bevat waar bij de bron 100 dB geluid wordt geproduceerd, inderdaad in het natuurgebied bij Slot Zuylen georganiseerd kan worden.

“Dit is onacceptabel”, aldus Partij voor de Dieren raadslid Maarten van Heuven. “We hoorden dat er een natuurtoets gedaan is waar min of meer in werd gezegd dat ‘Vleermuizen nergens last van hebben’, dat ‘Zoogdieren wel een blokje om gaan’ en ‘Om broedende vogels kunnen we wel een hekje zetten, zodat mensen niet op de nesten trappen’. Aan dergelijke ‘natuurtoetsen’ hebben dieren en natuur helemaal niets, en dan lijkt duidelijk de prioriteit te liggen bij het organiseren van een grootschalig festival waar dat niet hoort. Een natuurgebied is niet voor niets een natuurgebied.”

Er is nog geen beslissing genomen door de gemeente Utrecht. De Partij voor de Dieren wil dat het college van B&W zich vierkant achter de bewoners van Oud-Zuilen, Slot Zuylen, de dieren en de natuur schaart en de festivalaanvraag voor Oud-Zuilen subiet afwijst. Van Heuven: “Het is niet voor niets dat door de gemeenteraad een bestemmingsplan voor deze locatie is vastgesteld, waarin evenementen niet mogelijk zijn. Als het aan ons ligt wordt er geen vergunning verleend om hiervan te mogen afwijken. Als het eenmaal één keer wordt toegestaan, kan dat bovendien een precedent scheppen voor nóg meer (grootschalige) festivals in het gebied en dat moeten we écht niet willen. Als het college positief besluit over deze festivalaanvraag, dan komt de Partij voor de Dieren zeker in politieke actie”.

Gerelateerd nieuws

Grote meerderheid Utrechtse raad stemt voor motie klimaatcrisis Partij voor de Dieren

De gemeente Utrecht heeft zich vanavond aangesloten bij de groeiende groep overheden die de klimaatcrisis uitroepen en belove...

Lees verder

PvdD opgelucht dat Smeerboel Festival niet doorgaat in Oud-Zuilen

Het Smeerboel Festival heeft haar aanvraag voor het organiseren van haar festival in het natuurgebied bij Oud-Zuilen terugget...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van het landelijk partijbureau van de Partij voor de Dieren

    Abonneer op de nieuwsbrief