Monde­linge vragen Nest­be­schermers voor weide­vogels


Indiendatum: 22 mei 2025

Op de site van de NOS las de Partij voor de Dieren dat dankzij de lokale vogelwacht de overlevingskans van weidevogels in Friesland een stuk groter is geworden. Broedende vogels worden sinds kort beschermd tegen predatoren door door mensen gemaakte nestbeschermers. Dat lijkt te werken. Net als in Noorwegen, waar het idee vandaan komt.

De Partij voor de Dieren vindt dit bericht hoopvol, - ook voor een betere bescherming van weidevogels tegen maaiwerkzaamheden – weet dat de gemeente het beheer vaak uitbesteedt en dat organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de provincie en het waterschap op het grondgebied van de gemeente hun eigen beleid voeren. Er wordt momenteel veel gemaaid en wij vinden het belangrijk dat de gemeente het goede voorbeeld geeft. Daarom hebben we de volgende vragen:

1. Ziet het college deze nestbeschermers als een goede manier om nesten van weidevogels in de gemeente Utrecht (beter) te beschermen tegen maaien en predatoren? En welke mogelijkheden ziet het college om deze nestbeschermers ook in Utrecht te gaan (laten) gebruiken?

2. Is het college bereid in gesprek te gaan met Vogelwacht Franeker om te kijken of hun nestbeschermers - en mogelijke opvolgers daarvan - een optie zijn voor betere nestbescherming in Utrecht? Zo nee, waarom niet?

In de webinar Grasmaaien in bloeitijd? van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN en Natuur- en Milieufederatie Utrecht op 14 mei vertelde een medewerker van de gemeente dat op grote percelen in Utrecht gras en hooiland “In een keer eraf gerammeld wordt. Dan gaat het hele perceel er gewoon af en dat is rechttoe rechtaan”. Er is volgens hem dan ook geen tijd en capaciteit om te checken of er zwerfafval ligt dat mogelijk kapotgemaaid kan worden. Laat staan (dat is onze logische conclusie) dat er gecheckt kan worden of er (nesten van) weidevogels of andere dieren aanwezig zijn.

3. Vindt het college dat er nu goed gecheckt wordt in Utrecht (door de gemeente en/of door andere beheerders) op de aanwezigheid en bescherming van weidevogelnesten voordat er gemaaid wordt? En welke maatregelen worden er nu genomen om deze nesten te beschermen tegen predatoren? Wat zijn de verbeterpunten?

4. Welke mogelijkheden ziet het college om hazen, konijnen en veldmuizen – die zich bij het horen van maaimachines angstig tegen de grond aandrukken en daardoor doodgemaaid worden - te beschermen tegen maaiwerkzaamheden?

Saskia Oskam, Partij voor de Dieren

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Dat verdient geen bloemetje – vervolg

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer