Schriftelijke vragen Dat verdient geen bloemetje – vervolg
Indiendatum: 19 mei 2025
Schriftelijke vragen 86/2025
Op 4 maart werd de raad per brief geïnformeerd over twee toezeggingen aangaande UW waarbij één toezegging de inkoop van snijbloemen betreft. Deze brief ontsnapte per abuis aan onze aandacht. De maatschappelijke aandacht voor het telen van bloemen neemt momenteel toe, omdat de teelt van ‘reguliere’ snijbloemen vaak gepaard gaat met milieuproblemen, onder meer door gifgebruik, energieverbruik en transport. En ook met gezondheidsproblemen voor mens, dier en natuur. Per motie 'Dat verdient geen bloemetje' riepen wij in november 2023 op te stoppen met het geven van gifbloemen en over te stappen op duurzame en leuke alternatieven. Direct ophouden met gifbloemen zou ingewikkeld zijn, omdat de inkoop verloopt via UW: de huidige overeenkomst loopt tot 2029 en deze bedrijfsorganisatie kan de inkomsten ervan goed gebruiken. In de brief van 4 maart laat het college weten dat UW nu "Zoveel mogelijk MPS-A gecertificeerde bloemen" inkoopt en dat het ook "Duurzame, sociaal inclusieve en lokale producten" en "Seizoensgebonden producten" biedt. De Partij voor de Dieren wil het liefst nú stoppen met bloemen uit gifteelt en heeft de volgende vragen:
1. Waarom is gekozen voor het certificaat MPS-ABC en niet voor biologisch? Een snelle zoektocht op internet leert dat er diverse aanbieders van biologische bloemen in de regio zijn.
2. Het certificaat MPS-ABC gaat tot niveau A+. Waarom streeft UW dan naar A (wat het een na hoogste niveau is en dus niet het maximale)? De term “zoveel mogelijk” impliceert dat er ook onder niveau A wordt ingekocht – waarom en hoe regelmatig gebeurt dat?
3. Hoeveel boeketten bloemen worden er door UW nu ingekocht op jaarbasis? En wil het college inzichtelijk maken hoeveel boeketten de afgelopen jaren ingekocht zijn en wat de verwachting is voor de komende jaren?
4. Als alternatief seizoensproduct biedt UW onder meer duurzaam geteelde bloembollen. Wat betekent duurzaam hier: zijn ze biologisch? Zo nee, waarom worden dan niet-biologische bloembollen aangeboden? Middels de unaniem aangenomen Motie 318/2024 ‘Help de bij met uitsluitend biologisch geteelde bollen en zaden' heeft de raad bepaald alleen nog maar biologische bloembollen te willen.
5. Het contract met UW Flora loopt per 1 januari 2029 af. Kan het college toezeggen dan definitief gestopt te zijn met de inkoop van niet-biologische bloemen en bollen? Zo nee, waarom niet?
6. Maar toch: is het college het met ons eens dat we, gezien de biodiversiteitscrisis en de negatieve gevolgen voor de gezondheid van de mens, al veel eerder moeten stoppen met niet-biologische bloemen en bollen? Zo nee, waarom niet?
7. In hoeverre worden medewerkers van de gemeente geïnformeerd over de onwenselijkheid van elkaar gifbloemen geven? En kan het college toezeggen de medewerkers actief te informeren dat elkaar gifbloemen geven helemaal niet leuk en wél slecht voor de biodiversiteit, het milieu en hun eigen gezondheid is? Zo nee, waarom niet?
Maarten van Heuven, Partij voor de Dieren
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Hinder door verkeerd parkeren
Lees verderMondelinge vragen Nestbeschermers voor weidevogels
Lees verder