Monde­linge vragen Toenemend anti-Aziatisch racisme


Indiendatum: 15 apr. 2021

Mondelinge vragen 3, donderdag 15 april 2021

“Ik liep laatst in Utrecht over straat en uit het niets spuugde een passant voor mijn voeten op de grond. ‘Ga terug naar je land, ga lekker vleermuizen eten. Dankzij jullie is het coronavirus in Nederland’ zei de passant. Dit waren de woorden van Kayan Lam uit het interview die ze gaf aan de Volkskrant. Dit, en soortgelijke racistische incidenten, is waar Nederlanders met een Oost-Aziatische achtergrond steeds meer mee te maken hebben sinds de uitbraak van het Corona-virus. En het blijft niet altijd bij verbaal geweld. Afgelopen zaterdag werd er op het Museumplein in Amsterdam gedemonstreerd tegen anti-Aziatisch racisme met de boodschap dat in Nederland steeds meer mensen met een Aziatische achtergrond racistisch worden bejegend, soms gepaard met fysiek geweld en intimidatie. DENK, PvdA, GroenLinks, Student en Starter, SP, D66, CDA en de Partij voor de Dieren hebben hier de volgende vragen over:

 1. Hoe duidt het college het toenemend anti-Aziatisch racisme in Nederland en Utrecht en ziet zij deze stijging sinds de Corona-uitbraak ook?
 2. Welke concrete acties neemt het college om de veiligheid van Utrechters met een Aziatische achtergrond te borgen?
 3. Is het college bereid om in samenspraak met Utrechters van Aziatisch komaf acties tegen anti-Aziatisch racisme mee te nemen in de nieuwe anti-discriminatieagenda?
 4. Is het college bereid om daarbij ook aanbevelingen van het Kennisplatform Integratie en Samenleving over het bestrijden van anti-Aziatisch racisme mee te nemen?

  Iskender Simsek, DENK
  Maarten van Heuven, Partij voor de Dieren
  Ilse Raaijmakers, PvdA
  Melody Deldjou Fard, GroenLinks
  Myrthe van Mil, Student en Starter
  Ruurt Wiegant, SP
  Mohammed Saiah, D66
  Bert van Steeg, CDA