Monde­linge vragen Toenemend anti-LGBTQIA+-geweld onac­cep­tabel


Indiendatum: 13 apr. 2023

Mondelinge vragen 4, 13 april 2023

Afgelopen weekend vonden er in Eindhoven en Groningen twee tegen LHBTQIA+’ers gerichte geweldsincidenten plaats.[1] COC Nederland heeft gemeentes en provincies opgeroepen tot een protestactie tegen het geweld dat de regenbooggemeenschap steeds vaker lijkt te treffen door het hijsen van de regenboogvlag.[2] Ook dragqueens hebben alarm geslagen om het toenemende geweld en hun veiligheid die hiermee in het geding komt en over het uit Amerika overgewaaide anti-drag sentiment dat in Nederland steeds groter lijkt te worden.[3] Hierover hebben de ondertekende fracties de volgende vragen:

1. Zijn er tekenen dat anti-LGBTQIA+-geweld in Utrecht eveneens toeneemt? Is er volgens het college reden om te denken dat het risico daarop toeneemt? Zo ja, ziet het college noodzaak tot extra maatregelen om dit geweld aan te pakken?

2. Zal de gemeente, net als andere gemeentes in Nederland, de oproep van COC Nederland beantwoorden en zaterdag de regenboogvlag hijsen als protest tegen het toenemende geweld tegen de regenbooggemeenschap?

3. Is het college bereid om andere organisaties in de stad ook op te roepen om de regenboogvlag te hijsen?

3 juni vindt de Utrechtse Canal Pride weer plaats, een evenement waar alle Utrechters welkom zijn om zichzelf te kunnen zijn.

4. Zijn er signalen dat extra maatregelen nodig zijn tijdens dit evenement? Zo ja, wat doet de gemeente om de veiligheid van pridegangers op 3 juni te waarborgen?

Venita Dada-Anthonij, D66
Lisanne Snippe, Partij voor de Dieren
Maarten Koning, D66
Tess Meerding, VVD
Mariam Al-Saqaff, VVD
Stevie Nolten, BIJ1
Melody Deldjou Fard, GroenLinks
Cees Bos, Stadsbelang Utrecht
Bert van Steeg, CDA
Ruud Maas, Volt
Vincent Stevens, Student & Starter
Ilse Raaijmakers, PvdA

[1] Schrik zit erin na anti-lhbti-geweld, 'maar ze krijgen ons niet klein' | RTL Nieuws

[2] COC doet landelijke oproep om te vlaggen na geweldreeks | Binnenland | AD.nl

[3] Dragqueens slaan alarm om veiligheid: ‘Ik ben 19 en ik word uitgemaakt voor pedofiel’ | Deze verhalen mag je niet missen | AD.nl

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Wéér groenvernietiging

Lees verder

Mondelinge vragen Weer kievitseieren vernietigd nabij Haarrijnse Plas

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer