Schriftelijke vragen Moslimdiscriminatie hardnekkig, genormaliseerd en ontwrichtend
Indiendatum: 1 apr. 2025
Schriftelijke vragen 53, 2025
Moslimdiscriminatie in Nederland is hardnekkig, genormaliseerd en werkt zeer ontwrichtend. Dat zijn de harde conclusies van het Nationaal onderzoek naar moslimdiscriminatie dat recent is gepubliceerd. In de interviews van het onderzoek worden met name sectoren als de arbeidsmarkt, het onderwijs, de woningmarkt, de zorg, de financiële sector en de overheid genoemd. Volgens het onderzoek is moslimdiscriminatie een wijdverspreid fenomeen en kan het verschillende vormen aannemen. Het gaat om een patroon, en niet om losse incidenten. Het vereist dan ook een grondige, systemische aanpak.
1. Heeft het College kennisgenomen van het Nationale onderzoek naar moslimdiscriminatie? En zo ja, wat is de eerste reactie van het College op de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek?
2. In hoeverre herkent het college de problematiek uit het onderzoek ook in de Utrechtse context? Kan het College dit onderbouwen met beschikbare data en/of signalen?
3. Welke concrete maatregelen neemt het College momenteel om moslimdiscriminatie tegen te gaan? En hoe wordt de effectiviteit van deze maatregelen gemeten?
4. Is het College voornemens om naar aanleiding van het onderzoek de eigen aanpak van discriminatie, en in het bijzonder de aanpak van moslimdiscriminatie, te herzien en aan te scherpen? Zo nee, waarom niet?
5. Overweegt het College bij de aankomende Voorjaarsnota extra geld vrij te maken voor de aanpak van moslimdiscriminatie? Zo nee, waarom niet?
6. Recent is er 500.000 euro verdeeld om inclusie en diversiteit in de stad te vergroten. Welk van de verstrekte subsidies draagt bij aan de aanpak van moslimdiscriminatie?
7. Recent berichtte DUIC dat het aantal meldingen van discriminatie in Utrecht fors is toegenomen, met onder meer religie als grond. Heeft het college inzicht in hoeveel van deze meldingen betrekking hebben op (ervaren) moslimdiscriminatie? Zo niet, is het College bereid dit in kaart te brengen en deze informatie te delen met de raad?
8. Hoe duidt het College de stijging van de discriminatiecijfers?
9. In 2021 is de motie 447 ‘’Plan van aanpak tegen moslimdiscriminatie en antisemitisme’’ aangenomen. Dit is nu opgegaan in de brede Inclusie aanpak. De gemeente Amsterdam komt wel met een plan van aanpak tegen moslimdiscriminatie. Is het College gezien de ernst en omvang van het probleem van moslimdiscriminatie van mening dat een specifiek plan van aanpak tegen moslimdiscriminatie noodzakelijk is geworden? Zo nee, waarom niet? En zo ja, wanneer wordt de raad daarover geïnformeerd?
Een van de belangrijke domeinen waar moslimdiscriminatie plaatsvindt is de overheid, zo blijkt uit het onderzoek. Moslims ervaren dat de overheid met twee maten meet en hen vaker wantrouwt, wat leidt tot discriminatie door instanties zoals DUO en de Belastingdienst. Strengere controles van moskeeën versterken dit wantrouwen. Negatieve uitlatingen van politici normaliseren moslimdiscriminatie en voeden die in de samenleving. Ook liggen er momenteel wetsvoorstellen in de Tweede Kamer zoals de Wet Transparantie Maatschappelijke Organisaties (WTMO) en de Wet toezicht informeel onderwijs waarmee in het bijzonder moslims en islamitische organisaties geraakt dreigen te worden.
10. Hoe ziet het College uitlatingen van landelijke politici die moslims in verband brengen met integratieproblematiek, in relatie met de toename van moslimdiscriminatie in Nederland en Utrecht?
11. Hoe kijkt het College naar wetsvoorstellen met een verhoogd risico dat moslims onevenredig worden geraakt, zoals de Wet Transparantie Maatschappelijke Organisaties (WTMO) en de Wet toezicht informeel onderwijs? En welke rol ziet het College voor zichzelf weggelegd om Utrechtse moslims te beschermen tegen dergelijke wetten en de effecten ervan?
Muslim Rights Watch Nederland (MRWN) is een organisatie die zich inzet voor de bescherming van de rechten en belangen van moslims in Nederland. Ze monitoren moslimdiscriminatie en islamofobie, registreren incidenten en bieden ondersteuning aan slachtoffers. Daarnaast voeren ze lobby- en bewustwordingsactiviteiten om moslimrechten te waarborgen en discriminatie tegen te gaan.
12. Is het College bereid om met MRWN in gesprek te gaan, en hun te betrekken bij de gesprekken over de aanpak van moslimdiscriminatie in Utrecht, en de raad over de uitkomsten van deze gesprekken te informeren? Zo nee, waarom niet? En zo ja, op welke termijn verwacht het College de raad hierover te kunnen informeren?
Iskender Şimşek - Mahmut Sungur, DENK
Anneloes Krul – Louise de Vries, Partij voor de Dieren
Melody Deldjou Fard, GroenLinks
Noura Oul Fakir – Stevie Nolten, BIJ1
Gert Dijkstra, EenUtrecht
Lars van Rooij – Ruben Snijder, Student & Starter
Aziz Kawak – Ilse Raaijmakers, PvdA
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Bescherm dieren in het broedseizoen!
Lees verderMondelinge vragen Kortwieken bomen of knoeien met snoeien
Lees verder