Schriftelijke vragen Bescherm dieren in het broedseizoen!
Indiendatum: 26 mrt. 2025
Schriftelijke vragen 49/2025
Het broedseizoen is weer begonnen en Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en LandschappenNL roepen op om alle honden aan te lijnen in natuurgebieden. Dat is belangrijk, omdat loslopende honden al snel dieren die in het wild leven kunnen laten schrikken. De organisaties zijn de campagne Kraamkamer voor de Natuur gestart.
Volgens Natuurmonumenten verliest 35 procent van de mensen met een hond die hond(en) in de natuur soms of regelmatig even uit het oog. Dat heeft regelmatig fatale gevolgen voor dieren als reeën, hazen, konijnen en vogels. Zo vliegen broedende vogels van schrik al snel op van hun nest, waardoor hun eieren koud worden en niet uitkomen en reeën, hazen en konijnen raken gewond door de honden zélf of door een weg op te rennen.
Ook is het belangrijk dat mensen op de paden blijven en geen zwerfafval achterlaten. En wat nog te vaak gebeurt, is dat mensen die op het water recreëren in het broedseizoen ook geen rekening houden met dieren. Daardoor worden bijvoorbeeld watervogels met een nest in het riet verstoord. Mensen zijn vaak niet op de hoogte van de schadelijke gevolgen van het niet aan de lijn houden van honden en ander verstorend gedrag in de natuur. Het is dus heel belangrijk om hen hierover te informeren.
De Partij voor de Dieren is blij met de campagne Kraamkamer voor de Natuur. De fractie maakt zich zorgen over de negatieve gevolgen van gedrag van mensen voor in het wild levende dieren. Ook in Utrecht krijgen dieren die in het wild leven steeds minder ruimte en rust. Wij hebben de volgende vragen:
1. Herkent het college het statement van Natuurmonumenten over het aantal loslopende honden (in het broedseizoen) en geldt dit ook voor de gemeente Utrecht (inclusief Amelisweerd)? Zo ja, is er zicht op waar loslopende honden “hotspots” zijn?
2. Maakt het college zich net als de Partij voor de Dieren zorgen over de verstoring van in het wild levende dieren door honden en mensen in de gemeente Utrecht, zeker in het broedseizoen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke acties onderneemt de gemeente om deze verstoring zoveel mogelijk in te perken/tegen te gaan?
3. Op welke manier(en) brengt het college de campagne Kraamkamer van de Natuur onder de aandacht van de inwoners van en bezoekers aan Utrecht? Indien hier geen aandacht aan wordt besteed: waarom niet, en is het college bereid om dit voortaan wel te gaan doen?
3.A. Indien wel: is het college bereid om ook de bescherming van de dieren in en rond de Utrechtse wateren/in de rietkragen in de voorlichting mee te nemen? Zo nee, waarom niet?
4. In hoeverre hebben bordjes in natuurgebied Oud Zuilen en andere locaties die wijzen op een aanlijnplicht voor honden al geleid tot een afname van het aantal mensen dat hond(en) los laten lopen?
4.A. In hoeverre worden mensen aangesproken door handhaving wanneer zij zich niet houden aan de aanlijnplicht?
4.B. En worden op andere locaties waar honden regelmatig loslopen bordjes geplaatst om te wijzen op een aanlijnplicht? Zo nee, waarom niet?
5. Zijn er ecologisch waardevolle gebieden (en misschien ook juist ecologisch minder waardevolle gebieden waar toch dieren hun kinderen opvoeden) in Utrecht aan te wijzen waar de verstoring van in het wild levende dieren groot is en waar nodig extra aandacht aan gegeven moet worden op het gebied van handhaving en voorlichting?
6. Waar in Utrecht wordt tijdens het broedseizoen (extra) gehandhaafd op loslopende honden, het verlaten van wandelpaden door mensen, verstoring van watervogels door waterrecreanten en het achterlaten van zwerfafval? En als dit nergens is: waarom gebeurt dit niet?
7. Waar kunnen inwoners met meldingen of zorgen over verstoring van dieren in het broedseizoen terecht?
Louise de Vries en Saskia Oskam, Partij voor de Dieren
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Voor het harddrugsverbod is feitelijke informatie hard nodig
Lees verder