Commis­sie­bij­drage bestem­mingsplan Zuid­gebouw


21 januari 2016

Ook mensen in de binnenstad hebben behoefte aan een gezonde en plezierige leefomgeving.

Het dempen van geluidshinder, verminderen van luchtvervuiling en verbeteren van het milieu is daarom juist in de binnenstad in het stationsgebied zeer belangrijk.

De plannen voor het Zuidgebouw, met de grote geluidsbelasting door treinverkeer, de slechte luchtkwaliteit boven het busstation en afwezigheid van bomen en struiken maken deze plek ongezond om lang te verblijven, te wonen of te werken. En maken het Zuidgebouw zeker niet tot een gezonde en plezierige verblijfsplaats. In het bestemmingsplan wordt zelfs gesteld dat de locatie niet geschikt is voor ouderen, zieken en kinderen.

De Partij voor de Dieren is daarom bij eerdere besprekingen ook kritisch geweest op de bouw van het Zuidgebouw en heeft daartegen gestemd.

In tegenstelling tot stenen dragen bomen en groen juist wel bij aan een plezierige en gezonde leefomgeving. Daarom zijn wij tegen de ongebreidelde bouw van gebouwen in de stad. Eerst moet leegstand tegengegaan worden en begonnen met het verbeteren van de leefomgeving voor diegenen die er nu al wonen en werken. (Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat Utrecht één van de minst groene steden van Nederland is.)

De PvdD kan zich niet vinden in dit bestemmingsplan, is tegen de komst van het Zuidgebouw en wenst een ov-plein dat omringt is door groen en daarmee bijdraagt aan een iets groener Utrecht en een betere leefomgeving voor iedereen in de binnenstad.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage ontwikkelingskader Parkzone Amsterdam Rijnkanaal

Lees verder

Commissiebijdrage Ontwikkelovereenkomst Jaarbeursterrein en gemeente

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer