Raads­bij­drage Burger­ini­ti­atief Iedere Dag verdient een Nacht van de Nacht


6 juli 2017

De Partij voor de Dieren vindt het fijn om te zien dat de indieners van het burgerinitiatief tegen lichtvervuiling de boel flink opgeschud hebben. Wij danken hen daarvoor, want wij praten graag over het tegengaan van lichtvervuiling in Utrecht. En dat is hard nodig, want als grote stad veroorzaken we nogal wat lichtvervuiling. Waar we die vervuiling kunnen tegengaan, doen we dat. We hebben in de commissies over dit onderwerp, en trouwens ook in de commissies over de reclameverordening, veel gepleit voor aandacht voor vleermuizen en vogels, en mensen die veel last hebben van overbodig licht. Wederom pleiten we er bij het college voor om voortvarender dan nu aan de slag te gaan met:

  1. Het versneld vervangen van de 2.500 armaturen die nu nog licht naar boven uitstralen
  2. Het ervoor zorgen dat geen enkele armatuur meer naar de zijkant uitstraalt om en in parken, natuurgebieden en wateren met een groene uitstraling, en er zo snel mogelijk voor zorgen dat dit straks voor alle groen en water geldt
  3. Het uitzetten of verwijderen van de grondspots bij alle bomen in Utrecht, ook bij de Melissekade, omdat wij gisterenavond begrepen dat die spots sowieso al bijna altijd uit staan
  4. Ervoor zorgen dat alle nieuw in te kopen armaturen 0% licht naar boven uitstralen en niet soms 5%.

Voor het eerste en vierde punt willen we een motie indienen.

We zijn ook nog niet tevreden over het feit dat straatverlichting straks in plaats van om 22 uur, om 23 uur uit gaat omdat het niet mogelijk zou zijn om aanlichting van gebouwen eerder uit te doen. Zoals we dinsdag al zeiden: dit zorgt voor meer energieverbruik.

Wat niet wegneemt dat we best blij zijn met de stappen die het college nu al gezet heeft richting een lichtvervuilingsvrij Utrecht. Ze gaat hiermee verder dan ze zou zijn gegaan als het burgerinitiatief er niet was geweest. En dat mag ook wel, want in het Stedelijk Verlichtingsplan van 2008 werd al gesproken over het tegengaan van lichtvervuiling, maar grote stappen zijn er toen niet gemaakt. Dus nu met volle kracht vooruit wat ons betreft! Maak gebruik van de kennis en kunde van de indieners van het burgerinitiatief en andere experts, zoals de stadsecoloog en milieukundigen.

Laten we als een voorbeeld gaan dienen voor al die steden die ook een verlichte hemel, wateren en groen hebben en Utrecht als een (figuurlijk) lichtend voorbeeld kunnen gaan zien en hopelijk zelf ook verdergaande maatregelen gaan nemen. Dit is niet alleen fijner voor mens, dier en natuur, maar ook voor het milieu. Bedenk maar eens hoeveel energie we gaan besparen in Utrecht door slimmer om te gaan met verlichting en lampen te dimmen of soms ook eens uit te doen. Wie weet kunnen we dan ooit tijdens de Nacht van de Nacht vanuit de hele stad de sterren zien, en het liefst alle andere nachten van het jaar ook.

Interessant voor jou

Raadsbijdrage Rijnenburg duurzaam energielandschap

Lees verder

Commissiebijdrage SpvE Kruisvaartkade

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer