Raads­bij­drage Castellum Hoge Woerd


26 mei 2016

Bijdrage raadsvergadering 26 mei 2016

De Partij voor de Dieren gaat jullie vandaag meenemen in haar twijfelproces. Want ja, wij twijfelen of we voor of tegen het vernieuwde bestemmingsplan Hoge Woerd moeten stemmen.

Laat ik uitleggen waarom. De Partij voor de Dieren snapt de logica wel om op deze plek evenementen te organiseren die passen bij de locatie, sfeer en het gebruik van het Castellum. Er ligt een mooi grasveld en er staat een verhoogd podium. In gebruik nemen zou je zeggen, met uiteraard inachtneming van de buurt, de dieren die leven op het Castellum en de natuur en dieren in het Maximapark.

Maar nu komt toch de maar. De Partij voor de Dieren hoorde begin van het jaar dat het spreidingsbeleid van de gemeente als het gaat om festivals en evenementen ook wel zat te wachten op een locatie als het Castellum. En dan denken wij, mooi! Meer evenementen en festivals bij het Castellum betekent minder ergens anders in de stad, waar de druk op onder andere parken hoog is. Dit punt hebben wij al bij de twee commissies over het bestemmingsplan aangegeven, maar tot nu toe hebben we er geen bevredigend antwoord op ontvangen.

De wethouder gaf duidelijk aan dat het niet mogelijk is om een festivalorganisatie die bijvoorbeeld in Park Lepelenburg haar festival wil houden te dwingen naar het Castellum te gaan. En oké, dwingen kan dan niet, maar stimuleren kan toch wel?

Waarom zou het niet mogelijk zijn om festivalorganisatoren op een positieve manier vanuit de gemeente te benaderen en voor te stellen om beter naar het Castellum te gaan? En zijn er geen financiële prikkels mogelijk om festivalorganisatoren toch te bewegen om overvolle en overbelaste plekken te mijden en naar andere locaties te gaan? Of bijvoorbeeld net zo’n plan te maken als de gemeente Amsterdam deze week heeft gepresenteerd. Zij kiezen bijvoorbeeld voor maximaal 3 festivals per park. En goed, dat plan hoeft niet nu te worden gemaakt in Utrecht, we spreken nu tenslotte over het bestemmingsplan Hoge Woerd.

Maar wat wel kan is dus die stimulans. En wij hopen dat dit college onze twijfel weg kan nemen en hierover een toezegging kan doen. En laat ik meteen concreet zijn: Indien het college niet bereid is om te stimuleren en motiveren om 2 C-evenementen ergens anders in de stad te doen afnemen en deze te laten plaatsvinden bij het Castellum, dan is het voor de Partij voor de Dieren onmogelijk om twee extra C-evenementen toe te staan bij het Castellum en zullen wij het amendement van de PvdA steunen. Want dan gaat het aantal grotere evenementen in groen gebied in de stad dus omhoog. En dat willen we absoluut niet.

Interessant voor jou

Raadsbijdrage Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen

Lees verder

Commissiebijdrage Stedenbouwkundig Programma van Eisen herontwikkeling voormalig Defensieterrein

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer