Raads­bij­drage gemeen­teraad: geen levende dieren op de markt


9 februari 2017

Gemeenteraadsvergadering ter bespreking van de marktverordening

De Partij voor de Dieren vind het onacceptabel dat er levende dieren worden verkocht op markten. Vooral met betrekking tot kreeften en krabben hebben we schokkende situaties gezien en ontvangen we heftige berichten. Terwijl al lang wetenschappelijk bewezen is dat schaaldieren pijn en stress ervaren worden kreeften en krabben nog steeds levend en onder zeer schrijnende omstandigheden op de markt gehouden. Hierbij wordt geen rekening gehouden met hun natuurlijke behoeften, zoals zuurstofrijk water en genoeg leefruimte. Vervolgens gaan ze – in ieder geval op markt Vredenburg - levend in een plastic zakje met klanten mee naar huis, waar ze een pijnlijke dood sterven voor ze geconsumeerd worden.

De situatie op markten is op zijn zachtst gezegd niet de beste situatie voor dieren: om leed te voorkomen moet het houden en verkopen van levende dieren zeer zorgvuldig gebeuren en de situatie op een markt is daarvoor níet geschikt. We willen voorkomen dat er naast kreeften en krabben ook andere levende dieren verkocht worden op Utrechtse markten, zoals bijvoorbeeld in Tilburg gebeurt met vogels.

Uit mededogen en respect voor dieren stellen we voor om de marktverordening zo aan te passen dat wij als gemeente een voorbeeld stellen en de verkoop van álle levende dieren op markten niet meer toestaan. Dat vergroot het dierenwelzijn in Utrecht, het bestrijdt onnodig leed én voorkomt impulsaankopen. Bovendien sluit het aan bij het streven naar een aantrekkelijke markt met een aanbod van goede kwaliteit. Utrecht streeft met de milieuzone het Rijk voorbij, dus dit kan wat de Partij voor de Dieren betreft ook met het verbeteren van dierenwelzijn op markten. We dienen dit amendement in.

Ook steunen wij het amendement om in de toelichting van de verordening ook de verwijzing naar artikel 160 van de Gemeentewet op te nemen om daarmee te verankeren dat er geen markten in parken georganiseerd kunnen worden.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Commissiebijdrage biomassacentrale

Lees verder

Raadsbijdrage Bestemmingsplan De Gaard

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer