Commis­sie­bij­drage leges en duur­zaamheid Voor­jaarsnota 2016


15 juni 2016

Over financiën wil ik graag iets zeggen met betrekking tot de legesverordening.

“Utrecht wil een duurzame stad zijn”, lezen we in het onlangs verschenen duurzaamheidsverslag. De gemeente geeft het goede voorbeeld, maar particulieren en organisaties denken bij het opstellen van bouwplannen of organiseren van evenementen nog maar weinig na over duurzaamheid.

Een financieel voordeel is een goede motivatie voor burgers en ondernemers om meer bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad. Om particulieren en bedrijven te stimuleren duurzame methoden, materialen en maatregelen toe te passen zou de Partij voor de Dieren graag zien dat in Utrecht Groene Leges geïntroduceerd worden.

De gemeente Enschede is hiervoor ons voorbeeld. Bewoners en organisaties met duurzame initiatieven hoeven daar niet te betalen voor hun vergunningaanvraag. Denk bijvoorbeeld aan omgevingsvergunningen voor het installeren van zonnepanelen, nul-op-de-meter-renovaties of evenementenvergunningen voor evenementen met een duurzaam karakter.

Voorzitter, ik ben benieuwd of de wethouder bekend is met deze Enschedese werkwijze. En als dat niet zo is, of de wethouder wil gaan onderzoeken hoe dit in Enschede is aangepakt.

Daarnaast wil ik hem vragen of hij bereid is een Plan van Aanpak te maken om ook in Utrecht een duurzaam legesbeleid te introduceren.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Dierenwelzijn Voorjaarsnota 2016

Lees verder

Commissiebijdrage Groene daken en gevels Voorjaarsnota 2016

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer