Raads­bij­drage spoed­debat verkoop woning­blokken Kana­len­eiland


1 februari 2018

In Kanaleneiland zijn sociale huurwoningen doorverkocht aan een commerciële partij, met als doel dat de wijk erop vooruit zou gaan en dat de woningen opgeknapt zouden worden. Dat klinkt misschien oké, maar nu zijn de woningen daadwerkelijk opgeknapt, maar absoluut onvoldoende. Dat baart ons grote zorgen. Huurders hebben te hoge uren en geven aan allerlei gebreken aan hun huis te hebben. Wat ons zeker ook zorgen baart: de huizen zijn niet aangepast aan de laatste eisen van energiezuinigheid. De Partij voor de Dieren vindt het in de huidige tijd bizar dat deze woningen schijnbaar geen energielabel A hebben, helemaal als er ook nog beweerd wordt dat er voor 75.000 euro per woning aan renovatiewerk is uitgevoerd. Voor de Partij voor de Dieren is het essentieel dat de wethouder hierop een regierol gaat voeren en deze woningen wél energiezuinig maakt, zoals ook afgesproken is en wordt aangegeven.

En dan ook nog het feit dat na het opknappen van de woningen, de huizen weer zijn doorverkocht aan een andere commerciële eigenaar en de huren daardoor alleen maar nóg meer stijgen. Voorzitter, dit riekt naar een schimmige deal met huurwoningen. En dit steeds weer doorverkopen is overigens een goed voorbeeld van economisch kortetermijndenken, waarbij de belangen van huurders en milieu volstrekt uit zicht zijn geraakt.

De conclusie die we nu kunnen trekken is dat alle controle verloren is over deze woningen en deze zaak, en het feit dat dit is gebeurd er misschien ook wel dik in zat. De belangrijkste vraag, die ook door meerdere partijen is gesteld is: Tot hoe ver kon deze wethouder regie voeren en houden? Het lijkt er in ieder geval op dat de regie nu verdwenen is, hoe krijgen we deze weer terug? We hopen dat dit soort zaken in het vervolg niet meer voor gaan komen.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage actualisatie Groenstructuurplan

Lees verder

Raadsbijdrage omgevingsvisie Merwedekanaalzone

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer