Raads­bij­drage stads­ver­warming Utrecht


14 april 2016

Stadsverwarming; wat een hoofdpijndossier…

Duurzaamheid stadsverwarming
De discussie over stadsverwarming heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat greenwashing ook in Utrecht aan de orde van de dag is. Want hoe je het ook wendt of keert: de mening dat stadsverwarming de duurzame optie voor de toekomst is, die is, zacht gezegd, de afgelopen tijd toch aardig bijgesteld.

De Partij voor de Dieren deelt de grote zorgen over de duurzaamheid van stadsverwarming en wil hier graag scherpe uitspraken van het college op horen. Want stadsverwarming staat notabene als paradepaardje genoemd in het energieplan van dit college. Dat we nu zeker 2 procent minder CO2 reductie bewerkstelligen is een zeer serieuze zaak, die we niet voor ons uit kunnen schrijven naar 2030. Dan halen we een klimaatneutraal Utrecht al helemáál niet!

Dus graag een reactie van het college: Hoe gaat dit college haar energieplan hervormen aan de hand van de huidige stand van zaken? Hierbij is denken in onmogelijkheden geen optie als we een leefbaar Utrecht willen achterlaten voor toekomstige generaties. De PvdD verwacht dan ook zeer spoedig het plan van aanpak tegemoet te zien om de verminderde CO2-reductie te bestrijden.

Huiseigenaren
De afgelopen weken vol ongeloof en verbijstering heeft bij de PvdD tot de volgende conclusies geleid: stadsverwarming kan, maar moet zeker geen verplichting zijn en zeker ook niet als je kijkt naar duurzaamheid. Geef mensen de keuze om te gaan voor écht duurzame opties en help hen daarbij de juiste keuzes te maken.

De mensen die nu de pineut zijn en een ‘duurzaam’ huis hebben gekocht, met de niet-duurzame – of in ieder geval minder duurzame - stadsverwarming komen er bekaaid van af. Dat mag, door de fouten van de gemeente, absoluut en dan ook nooit uit de portemonnee van deze huiseigenaren komen. Fouten van de gemeente houdt in dat de gemeente de portemonnee moet trekken.

En we moeten nu aan onze inwoners laten zien dat wij klaar zijn met de verplichting om stadsverwarming af te nemen en klaar zijn met de hoge afsluitkosten.

Biomassa
Dan nog even over de biomassacentrale op Lage Weide, misschien een zijstap in deze zaak, maar wel een heel belangrijke.

Want, daar is weer zo’n greenwashing punt. Deze biomassacentrale baart de PvdD veel zorgen. Helemaal als we bij het commissiedebat opnieuw moeten vernemen dat we als gemeente helemaal geen invloed kunnen uitoefenen op of we wel zo’n biomassacentrale in onze gemeente willen. Daar gaat de provincie over en die heeft al toestemming gegeven. Maar onze inwoners wonen er straks wel vlakbij, onze inwoners krijgen straks de vrachtwagens vol met ‘resthout’ langs hun deuren. Wij vinden dit onacceptabel en roepen het college op in beroep te gaan tegen de komst van dit mega greenwashingsproject en deze visie door te geven aan de provincie.

Tot slot, de PvdD heeft vandaag zelf geen moties, maar steunt vele moties van andere partijen door deze mede te ondertekenen. Onze laatste woorden van vandaag zijn dan ook: nu echt op naar een duurzaam en klimaatneutraal Utrecht!

Interessant voor jou

Raadsbijdrage Voorstel tot vaststelling van het Stedenbouwkundig plan Leeuwesteyn

Lees verder

Commissiebijdrage Mobiliteitsplan Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer