Raads­bij­drage Voorstel tot vast­stelling van het Steden­bouw­kundig plan Leeu­westeyn


14 april 2016

In het stedenbouwkundig plan wordt verzwegen dat voor het realiseren van deze woonwijk maar liefst 635 bomen geveld worden.

Sommige partijen presenteren dit plan als groene groei. Maar, voorzitter, deze groene groei bestaat niet. Het bouwen van een nieuwe wijk, hoe groen en duurzaam deze wijk ook mag worden, gaat niet alleen ten koste van honderden oude bomen, maar vergt ook vele grondstoffen en transportbewegingen. Deze groei gaat ten koste van het milieu en van de omgevingskwaliteit van alle levende wezens. Deze nieuwe wijk is dus helemaal niet zo groen en duurzaam als dit plan ons wil doen geloven.

Partijen die voorstander zijn van deze manier van zogenaamd “groene groei”, leggen zich neer bij de uitgangspunten van het bestaande systeem, waarin economische groei al te lang de norm is. Maar, voorzitter, het roer moet om! Om ook in de toekomst nog op een duurzame manier te leven moeten we radicaal anders gaan denken en een andere invulling geven aan het continue streven naar groei.

We moeten daarom in gaan zetten op groei in kwaliteit in plaats van groei in kwantiteit. Laat het gebied Leeuwesteyn daarom met rust. Want groene en duurzame groei van Utrecht moet geen betrekking hebben op toename van het aantal woningen, niet op toename van het aantal inwoners en niet op toename van het aantal vierkante meters bebouwd oppervlak. Groei van Utrecht zou moeten gaan over toename van de kwaliteit van onze lucht en van onze natuur, over klimaatbeheersing en over het laten toenemen van de hoeveelheid bomen en groen in Utrecht. Want dat is pas echt duurzame groei.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Bijdrage gifgebruik op sportvelden

Lees verder

Raadsbijdrage stadsverwarming Utrecht

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer