Commis­sie­bij­drage Volks­ge­zondheid Voor­jaarsnota 2016


15 juni 2016

Oktober 2014: Vleesindustrie bedondert de boel met vleeslijm (9 for News)

Maart 2014: Veiligheid van ons vlees kan niet worden gegarandeerd (Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nieuws)

Maart 2015: Vlees in Nederland niet veilig (Onderzoeksraad voor Veiligheid, website Hart van Nederland)

Juni 2015: Geen kip veilig voor vogelgriep (Reformatorisch Dagblad)

Augustus 2015: Bedorven vlees en poepbacterie in barbecuepakketten (Nu.nl, onderzoek Wakker Dier)

We spreken vandaag over volksgezondheid en daarom wat koppen van artikelen die de afgelopen 1,5 jaar zijn verschenen in de media.

Naast alle schandalen over gesjoemel met vlees en alle dierziekten die de afgelopen jaren woedden in Nederland en ook mensen troffen, zoals Q-koorts, vogelgriep en BSE, zijn er veel studies die de link aantonen tussen het eten van veel (bewerkt) vlees en het ontstaan van ziekten. Dus de Partij voor de Dieren geeft u eerst wat theorie.

Wereldwijd gaan er meer mensen dood aan overgewicht dan aan honger (2008). Cambridge University en Harvard stellen dat overmatige consumptie van dierlijke eiwitten een belangrijke oorzaak is van overgewicht en andere ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. De WHO zette in 2015 bewerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen. In Nederland wordt gemiddeld dertig procent teveel aan dierlijke eiwitten gegeten. Volgens onder meer het Voedingscentrum is een vegetarische levensstijl een gezond alternatief. Maar minderen met vlees heeft ook al een positieve invloed op de gezondheid, zeker als mensen overstappen van bewerkt vlees naar biologisch of biologisch-dynamisch vlees. Goed voor de gezondheid én voor dieren, natuur en milieu.

En nu denkt u: wat heeft dit met Utrecht te maken? In Utrecht is het niet anders dan in de rest van Nederland, of de rest van de westerse wereld. Ook veel Utrechters zijn te dik, spelen te weinig buiten, hebben depressies, eten ongezond én teveel dierlijke eiwitten.

Door naar de oplossingen: de Partij voor de Dieren vindt dat preventie de basis is van een goede gezondheidszorg. Gezonder leven, eten en bewegen spelen een belangrijke rol in het voorkómen van ziekte en ongemak.

Wij pleiten voor de volgende maatregelen:

  • De gemeente Utrecht moet een gezonde en eerlijke* leefwijze stimuleren.
  • Burgers moeten eerlijke voorlichting krijgen over een gezond leefpatroon.
  • Schoolkantines moeten gezond worden.
  • In ziekenhuizen en verpleeghuizen moet worden geïnvesteerd in gezonde, smakelijke en biologische voeding.

Mes en vork zijn de machtigste wapens om gezondheidsproblemen door vleesconsumptie te bestrijden. Concreet vragen wij nu aan de wethouder of hij bereid is om in het volksgezondheidsbeleid op te nemen dat veel dierlijke eiwitten, zeker bewerkt vlees, nuttigen slecht is voor de gezondheid en dat het eten van meer plantaardige producten, zoals groenten, fruit, peulvruchten, zaden en noten, de gezondheid bevordert?

Interessant voor jou

Raadsbijdrage bij debat over de Hardebollenstraat

Lees verder

Commissiebijdrage Dierenwelzijn Voorjaarsnota 2016

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer