Commis­sie­bij­drage Aanpak racisme en discri­mi­natie


25 juni 2020

Racisme en discriminatie zijn een groot en urgent probleem, en het probleem is eeuwenoud.

Wij danken alle inwoners van Utrecht die de coronamaatregelen en delen van de publieke opinie trotseerden en demonstreerden op het Jaarbeursplein, en het onderwerp hiermee weer met urgentie op alle agenda’s heeft gezet.

De fracties voor mij hebben al een spervuur aan vragen afgevuurd. Ik heb veel goede ideeën gehoord, en constateer dat het goed is dat we en ook na de zomer dit debat over dit belangrijke en maatschappelijk urgente onderwerp nu voeren.

-Art 1 MN heeft een belangrijke taak, maar zegt zelf onvoldoende bekend te zijn en middelen te hebben. Deelt de wethouder deze mening en welke middelen ziet ze voor zichzelf om dit te verbeteren?

-We sloten ons al aan bij het pleidooi voor een keurmerk. Ook in het onderwijs kan en moet dit. Als scholier heb ik me ooit ingezet voor het initiatief Scholieren Tegen Racisme, waar scholieren zelf het predikaat Racismevrije School konden verwerven. (dat is wel zo lang geleden dat het niet meer bestaat). Meer modern is het keurmerk van gedragswetenschapper Esajas.

-Beeldvorming is belangrijk. De gemeente zet in op een betere representatie in eigen communicatie, maar welke middelen ziet de wethouder om deze rol nog beter te vervullen? Ik denk aan het gebruik van foto en video in folders, sites en social media posts.

- En vraag dit aan ontwikkelaars van nieuwbouw: zorg dat alle Utrechters zich al thuis voelen en herkennen in afbeeldingen van ook hun nieuwe wijken en woningen.

-Uitingen van racisme hangen zeker samen met ons koloniale verleden. We denken niet dat je de foute geschiedenis op straat compleet moet opruimen, maar zijn het wel eens met pleidooien om meer bekendheid te geven aan het verleden, zowel in het onderwijs, als in bijvoorbeeld musea en op straat (als slavernijmonument). Hier zijn net al vragen over gesteld dus we zien uit naar antwoord.

Tot slot, willen we de wethouder complimenteren met het ondertekenen van de verklaring dat de gemeente Utrecht een betere stad wil zijn voor intersekse personen. Ook dat is diversiteit.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Jaarstukken 2019

Lees verder

Commissiebijdrage Raadsvoorstel Vaststelling Ontwikkelperspectief Maarschalkerweerd

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer