Commissiebijdrage Beleidsnota opwekgebieden voor schone energie
De klimaatcrisis dendert verder, en we zitten nu al op de 1,5 graad opwarming die eigenlijk pas voor 2030 verwacht. Ik wil de aanbieders van de petitie klimaatcrisis, die we vanmorgen kregen, danken voor hun waarschuwing dat we als gemeenteraad 5 jaar geleden de klimaatcrisis uitriepen en dat we als raad aan de slag moeten.
Wat betreft duurzame opwek zeggen we als Partij voor de Dieren: graag zo snel mogelijk en zoveel mogelijk, daarbij rekening houdend met belangen van mens en dier.
Wij vinden het nog steeds jammer dat er in Rijnenburg niet dat grote energielandschap komt, met zoveel beloofde windmolens en een groot zonneveld. Om wel ons energieverbruik klimaatneutraal te maken en om een goed bod te kunnen doen voor de herijkte Regionale Energie Strategie moeten we nu gaan kijken naar verschillende lapjes grond om daar aan de slag te gaan met zon, wind en geothermie.
Het raadsvoorstel komt nu met een analyse van die gebieden, waarvan sommige een focusgebied zijn (kansrijk) en andere een zoekgebied (minder kansrijk). Er worden weliswaar gebieden benoemd en afgelopen, veel daarvan kennen we al, en kunnen we steunen. Ik wil er op een paar nader ingaan.
Meest prominent is dat Lage Weide aangewezen wordt als kansrijk gebied voor wind. Als Partij voor de Dieren zijn we daar al langer voor als gebied en kijken we uit concrete plannen om die daadwerkelijk te kunnen beoordelen.
Bij Noorderpark wil ik nader stilstaan – deze locatie zagen we onverwacht oppoppen. Het Noorderpark is een belangrijk ecologisch gebied, voor zover we weten voor vogels en vleermuizen ook een ecologische verbiding. Bij de bezwaren Noorderpark zien we wel nabijheid woningen en andere functies vanuit de RSU. Maar de aanwezigheid van dieren, die juist last hebben van windturbines zie ik niet benoemd terwijl er wel ecologisch onderzoek al is verricht. Waarom is dat, en kan de wethouder Deze ecologische belemmeringen in de beleidsnota opnemen?
Ook bij Haarzuilens wil even stilstaan, want deze locatie is voor ons ook nieuw. Net als de PlanMER zijn wij hier ook niet overtuigd van wind, en kunnen we het idee om landbouwgrond om te zetten in zonneveld steunen – mits hier een grootschalige ecologische upgrade van die landbouwgrond zou plaatsvinden.
Sowieso is dat iets wat we in raadsvoorstel missen. Zoals minimaal 50% lokaal eigendom als voorwaarde is, willen wij ecologische verbetering van het gebeid ook opnemen als voorwaarde. Is de wethouder dit bereid toe te voegen, bijvoorbeeld als een beslispunt 1j.
Tot slot een laatste gebied, we kregen informatie dat het mogelijke oppervlak voor zonneveld in polder Rijnenburg een stuk kleiner is dan in het uitnodigingskader. Klopt dat en waarom is dat?
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Commissiebijdrage Beleidsnota Utrecht Circulair 2030
Lees verderCommissiebijdrage Publiek warmtebedrijf
Lees verder