Commis­sie­bij­drage Burgeragen­dering Evene­men­ten­geluid


10 juni 2021

Als PvdD hebben we zelf al eerder voorgesteld om geluidsnorm bij festivals en evenementen te verlagen. Dit college verwees dit onderwerp naar de locatieprofielen. En die zijn min of meer voor altijd naar koelkast verplaatst. Terwijl de festivalisering van Utrecht wel gewoon doorgaat.

Goed dus dat de initiatiefnemers dit nu voorstellen om geluidsnorm te verlagen tot 80 dBA op de gevel. Amsterdam doet dit, dus wij kunnen het ook. Binnenevenementen en reizende evenementen, zoals Sinterklaas en Canal Pride, horen hier niet bij, en de voorgestelde norm is heel redelijk.

Bijvoorbeeld, als we kijken naar Bevrijdingfestival in park Transwijk. Hier betekent de norm van 85 dBC aan de gevel van woningen dat er op ca 30 meter van het podium nog altijd 100 dBC aan muziek kan zijn.

Podia en zalen hanteren een maximum van 103 dBC voor muziek binnen, omdat er anders gehoorschade ontstaat. Zo bezien, is de voorgestelde norm voor op de gevel prima in orde.

Een vraag aan de wethouder: wat zou hij ervan vinden om ook een norm op te stellen voor geluid op het festivalterrein om zo gehoorschade bij het publiek te voorkomen?

Wij zijn enthousiast over de burgeragendering en adviseren het college dit over te nemen.

Interessant voor jou

Commissiebijdrage Raadsvoorstel Vaststelling Utrecht Dichtbij: de tienminutenstad; Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040

Lees verder

Commissiebijdrage Raadsvoorstel Zienswijze Concept Integraal Ruimtelijk Perspectief

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer