Commis­sie­bij­drage Debat stand van zaken UW


8 februari 2024

De financiële problemen bij UW zijn groot, en de Partij voor de Dieren leeft mee met de medewerkers die zinnig werk doen en nu in een uitzonderlijke stresspositie zitten.

Er is al een hoop zinnigs gezegd en gevraagd, en als niet-agenderende partij heeft mijn fractie twee opmerkingen:

Over het informeren van de raad: dat had eerder gemoeten vanzelfsprekend. En de grootste fout zien wij in de tijdlijn op 12 december 2023: “Het college besluit tot een aanvullende subsidie voor UW t.w.v. € 1,5 miljoen. De raadsbrief wordt herschreven.” Hier had moeten staan: de raad wordt ter plekke geïnformeerd. De balans tussen enerzijds tijdig en anderzijds volledig informeren, die al maanden land spannend was, is hier echt de verkeerde kant op uitgeslagen. Prima dat college besluit om salarissen uit te betalen, niet akkoord dat niet nu maar par 11 dagen later een raadsbrief uitging.

We lezen ook in de tijdlijn over een grondige en kritische zelfreflectie vanuit UW. Nog niet ter sprake gekomen vandaag is wat hieruit is voorgekomen. Wat kunnen de wethouders zeggen over hoe UW zelf over het eigen handelen denkt. Mensen zijn nu op non-actief of weg, maar welke woorden gebruikten zij in de vele gesprekken over wat er misging?