Commis­sie­bij­drage Jaar­wis­seling en vuurwerk


11 oktober 2018

Dank u wel voorzitter.

De Partij voor de Dieren is – net als GroenLinks – blij dat nu dierenverblijven en natuurgebieden generiek in de APV worden aangewezen als vuurwerkvrije gebieden. We hebben hier diverse keren op aangedrongen en hoewel we nog steeds het liefst zien dat er een totaalverbod op consumentenvuurwerk komt, vinden we deze beslissing van het college een mooie stap in de goede richting. We danken de burgemeester dan ook voor deze beslissing en dit voorstel. Wat ons echter verbaast is dat parken niet worden meegenomen in dit generieke verbod. Ook dit zijn, net als natuurgebieden, kwetsbare gebieden waar dieren verblijven. Wilde dieren vooral, maar die schrikken des te meer van harde vuurwerkknallen. Zoals u weet vindt geen enkel dier vuurwerk fijn en ieder jaar worden dieren dan ook het slachtoffer van vuurwerk. Direct doordat mensen vuurwerk naar hen gooien en indirect door de paniek die ontstaat bij het afsteken van grote hoeveelheden vuurwerk [denk aan al die vogels die tijdens de jaarwisseling heel lang heel hoog in de lucht blijven, met uitputting en zelfs de dood tot gevolg].

In antwoord op onze schriftelijke vragen over de Programmabegroting zei het college dat het Julianapark wél onder het verbod valt omdat daar een dierenweide in te vinden is. Maar dit geldt natuurlijk ook voor dierenweides als Griftsteede in het Griftpark, Dierenweide Park Oog in Al en Eilandsteede in Park Transwijk. Aan het Máximapark wonen de dieren van Castellum Hoge Woerd en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vindt het college het dan niet net als wij logisch om ook de parken mee te nemen in het verbod in de APV? Op deze manier bescherm je wilde én gedomesticeerde dieren én trek je dezelfde lijn als bij de natuurgebieden, namelijk álle natuurgebieden en álle parken. Graag een reactie van de burgemeester.

GroenLinks heeft aangekondigd met een amendement te komen om ook parken op te nemen in de APV. We hebben het amendement nog niet gelezen, maar we verwachten dat we dit amendement zeker kunnen steunen.

Tot slot vermelden we nog even dat Rotterdam in de jaarwisseling 2019/2020 het systeem wil omdraaien: er is in de hele stad een vuurwerkverbod, behalve op enkele door de burgemeester en gebiedscommissies plekken waar vuurwerk mag worden afgestoken. Onze Partij voor de Dieren collega’s in Rotterdam hebben bij de burgemeester aangedrongen op veel meer vuurwerkvrije gebieden en dit is een mooie uitvoering hiervan. Burgemeester Aboutaleb zei verder: “Als dit een evenement zou zijn waarvoor ik een vergunning had moeten afgeven, had ik het al lang verboden!”. Wij blijven er bij het college op aandringen versneld toe te werken naar een verbod op consumentenvuurwerk. Gelukkig mogen gemeenten dit nu zélf beslissen in plaats van te wachten op landelijk beleid. Wij wachten dan ook met spanning op de plannen van de burgemeester voor de volgende jaarwisseling.

Dank u wel.