Commis­sie­bij­drage Raads­voorstel Aanvraag voor­be­rei­dings­krediet Mobi­li­teitshub XL Papendorp-Noord


9 februari 2023

Dank u wel, voorzitter. De Partij voor de Dieren vindt de afweging rondom dit raadsvoorstel nog best lastig. Enerzijds vinden we het goed dat er op afstand zal worden geparkeerd door de toekomstige bewoners van Papendorp Noord en Groenewoud, en de Merwedekanaalzone en het Beurskwartier nog wat verderop gelegen. Anderzijds lezen we in het raadsvoorstel dat er op een naastgelegen terrein ruimte is gereserveerd om nog eens 1.000 parkeerplaatsen te realiseren, bij gebleken behoefte, voor een tweede fase van de Mobiliteitshub XL. In de commissie maakten wij tijdens de bespreking van het SpvE Papendorp Noord al duidelijk dat die nog eens extra 1.000 plekken ons zorgen baren.

Voorzitter, de Partij voor de Dieren vindt dat er grens moet zijn aan het faciliteren van de behoefte aan parkeren. Het voorliggende raadsvoorstel gaat weliswaar alleen over fase 1, maar het sorteert tegelijkertijd toch voor op die mogelijke tweede fase, en wij vrezen bovendien dat er dan bomen aan moeten geloven. Kan de wethouder nu alvast toezeggen dat er voor die mogelijke toekomstige tweede fase géén bomen gekapt zullen worden? Daarbij kwam er net ook een eigenlijk technische vraag bij me op, waar de wethouder hopelijk heel kort op in kan gaan, excuses voorzitter. Namelijk welke plek heeft het college op het oog voor die uitbreiding, en hoeveel bomen staan daar?

Daarnaast vinden we het belangrijk dat voorwaarden worden verbonden aan de realisatie van de Mobiliteitshub XL. Parkeergarages staan vaak bekend om hun lelijke grijsheid, mogen wij rekenen op dus groene gevels, groene daken, et cetera? Wat voor toezeggingen kan de wethouder ons concreet alvast doen over voorwaarden met betrekking tot zaken als duurzaamheid en groen? Dank u wel.

Interessant voor jou

Raadsbijdrage Herplantplicht bij bestemmingsplan algemene regels

Lees verder

Commissiebijdrage Raadsvoorstel Advies aanwijzing lokale omroep

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer