Commis­sie­bij­drage Raads­voorstel beleidsnota geluid en tril­lingen


21 december 2023

Het is goed dat er wordt gewerkt aan de regels voor het beperken van verstoring en overlast door geluid en trillingen. Dat is heel belangrijk in het kader van gezondheid. Mijn fractie vraagt zich wel af hoe leidend deze beleidsnota nou is, ook gezien een onduidelijk deel van de nog op te stellen regels niet bindend is. Waar kunnen we als raad dan eigenlijk sturen? Is dit niet eerder een verslapping van beschermende normen? Graag een opheldering van de wethouder. Deze vraag is overigens ook van toepassing op de beleidsnota omgevingsveiligheid.

Het college stelt dat deze beleidsnota eraan bijdraagt dat relatief minder bewoners in de stad hinder hebben van geluid en trillingen ondanks de groei en verdichting van de stad. Maar hoe realistisch is dit beeld nou, vraag ik de wethouder? Hoe ziet het college dit voor zich? Graag een duiding van de wethouder over hoe het inperken van hinder kan samengaan met het inzetten op de groei van de stad.

Gezond leefklimaat ook voor dieren en natuur

Het is wat opvallend dat in zoveel pagina’s het woord dier maar een keer voorkomt, en dan ook nog in het woord dierenasiels. Een gezond leefklimaat moeten we wat de Partij voor de Dieren betreft ook borgen voor dieren en natuur. Ik hoor graag voor welke inwoners deze beleidsnota gemaakt is. Heeft de wethouder in deze beleidsnota ook wel oog voor de niet-menselijke inwoners van de stad? Kan zij toezeggen dit duidelijker naar voren te laten komen?

Overigens worden vogelgeluiden en ritselende blaadjes wel genoemd als maskering van ander geluid – maar vogels kunnen niet overal bovenuit zingen en bomen verliezen een groot deel van het jaar hun blad. Mijn fractie wees jaren geleden al op het feit dat groen geluid kan dempen en absorberen. Het is mooi dat het college dit nu meeneemt in de plannen. Maar het college heeft wel een hele functionele benadering van groen. Het gaat over strategische plekken, en inzetten als “soundscaping”. Is college het met mijn fractie eens dat groen ook een intrinsieke waarde heeft en niet alleen ten dienste staat van mensen als bijvoorbeeld geluidsdemping?

Stille plekken en groen

Met deze beleidsnota wordt een rustig binnenniveau qua geluid gegarandeerd, zo wordt gesteld. Tegelijkertijd heeft het college de wens om ook in de buitenruimte plekken te bieden waar “bewoners even in de luwte kunnen zijn”. Is daarvoor niet ook een rustig buitenniveau qua geluid noodzakelijk? Graag een reflectie van de wethouder. Want waarom zouden we niet zowel de woningen van mensen als de woningen van dieren beschermen?

In de nota wordt gesproken van stille gebieden als gebieden die niet altijd letterlijk een laag geluidsniveau hebben maar gebieden waar “relatieve rust” heerst, zodat bewoners even in de luwte kunnen zijn. Wat mijn fractie betreft is dit een vreemde manier van kijken naar het creëren van stille plekken. Hoe ziet de wethouder dit? Is zij het met de Partij voor de Dieren eens het verwezenlijken en beschermen van stille gebieden, bijvoorbeeld in het groen, meer vraagt dan “relatieve rust”? En is zij het eens dat hiervoor regels zouden moeten gelden die ook daadwerkelijk dwingend zijn en geen ruimte laten voor bijvoorbeeld “beleidsvrijheid”?

Mijn fractie ziet ook graag dat stille hofjes echt stil gehouden worden. Omdat er “nauwelijks” noodzaak is geweest om bedrijven een lagere norm op te leggen wordt gesteld dat de norm wel wat versoepeld kan worden. Wat mijn fractie betreft kunnen de beter beschermende waarden gewoon aangehouden worden zoals in het eerdere plan, 10dB lager. Kan wethouder dat toezeggen?

Horeca en evenementen

Wat betreft geluidsoverlast van evenementen; er wordt weer verwezen naar de locatieprofielen. Daar wachten we al jaren op. Ik zag de wethouder zojuist al sorry gebaren, dus hopelijk komen ze nu snel. Ik hoor graag van de wethouder waarom in dit kaderstellende document niet proactief op geluid vanuit evenementen in wordt gegaan? Dat lijkt mijn fractie wel zo vanzelfsprekend. Kan zij toezeggen hier toch in dit voorstel woorden aan te besteden? Of, als zij dat niet gaat doen, in ieder geval toe te zeggen dat wanneer de locatieprofielen er zijn, de normen voor evenementengeluid dan ook in deze beleidsnota zullen worden opgenomen?

Tot slot, zal het niet verbazen dat mijn fractie geen voorstander is van het verslappen van geluidsregels voor horeca. Dat zien wij graag anders en daar zullen we scherp op blijven.